Falus Ferenc: korai volt a nyitás

Somfai Péter 2021. április 8. 19:00 2021. ápr. 8. 19:00

„A szomszédos országokhoz képest az őskorba kerülünk vissza a járványkezelésben”, véli Falus Ferenc egészségügyi menedzser, korábbi tiszti főorvos, amikor az egyre csökkenő számú tesztelésről kértük a véleményét. Szerinte a napi számok azt mutatják, hogy az elvégzett vizsgálatokban túl nagy a pozitivitási arány, mégis keveset tesztelünk, emiatt pedig csak azok kerülnek a járványügyi szakemberek és az orvosok látókörébe, akik már komoly tünetekkel keresik fel a rendelőket.  

Az utóbbi napokban nagyjából csak 10-15 ezer tesztet készítettek, holott a járvány jelenlegi számai ennél sokkal többet követelnének, s ez kevés és értékelhetetlen eredményt ad a tényleges helyzetről. „Akár meg is lehetne szüntetni a teszteket, akkor sem történne semmi” – tette hozzá csípősen Falus doktor, ugyanis szerinte ahhoz, hogy a járványt eredményesen kontroll alatt lehessen tartani, ő legalább napi 45 ezer vizsgálatot tartana szükségesnek. Jelenleg az alacsony tesztszámok 17 százalék körüli fertőzöttséget mutatnak, de a tényleges számokhoz ennek nem sok köze van. A csúcsról, a relevánsnak mondható napi 42 ezer körüli vizsgálatról, egyedül március 13-án számoltak be. Addig, amíg 20-30 százalék között van a kimutatott fertőzések aránya, a járványt nem lehet kézben tartani, két-három százalék alá kellene ahhoz szorítani, hogy nyitásról lehessen érdemben beszélni.

Most valószínűleg a járvány harmadik csúcsán túljutottunk, de a hirtelen és indokolatlanul elrendelt nyitás nagyon megnövelte a kockázatot, véli Falus doktor. Szerinte Orbán Viktor – szokása szerint – tizenkilencre megint lapot húzott, majd talán két hét múlva derül ki, hogy szerencseéje volt-e – de még inkább nekünk – ezzel az elhamarkodott döntéssel.

Ami az oltási hajlandóságot illeti, a volt tiszti főorvos elégedett a jelentkezések számával, annak ellenére is, hogy az Astra Zeneca vakcina körüli bonyodalmakról szóló hírek sokakat elbizonytalaníthattak. Mára kiderült, hogy az oltóanyaggal nincs semmilyen probléma, a lakosság 70 százaléka jelenleg nem zárkózik el a védőoltás felvételétől. Ez abból a szempontból is nagyon fontos, hogy meg lehessen jósolni a következő hónapok folyamatait. Most persze sok függ még attól is, hogy a nyitásnak milyen következményei lesznek, nem járunk-e úgy, ahogyan a karácsonyi és az újévi ünnepek esetében megtörtént. A november 11-i zárás későn volt, az év utolsó napjaiban otthon kellett ülni, de ha mondjuk augusztus végén rendelte volna el a kormány, a második hullámban sokkal kevesebb halott és szebb karácsonyunk lett volna.

Ami a kormány mentségére szolgál: senki nem tehet arról, hogy megjelent a korábbinál sokkal fertőzőbb, súlyosabb állapotot okozó brit variáns. Ehhez kellene jelenleg alkalmazkodni, s itt Falus doktor megint nyomatékosan megjegyezte: sokkal többet kellene tesztelni, professzionális kontakt-kutatásokat végezni, megtalálni a fertőző forrásokat. „Sajnos ez nem történik meg, ezért a járvány szabadon garázdálkodik” – tette hozzá. Szerinte a „maradj otthon” javaslat ebben az esetben már nem elég.

Joggal számíthatunk egy újabb esetszám növekedésre? S ha ez bekövetkezik, az idei nyári nyaralások sem lesznek felhőtlenek? Ezt nem lehet kizárni. Akkor sem, ha addigra valóban több mint két millió ember – nem csak beoltott – valójában védett is lesz. A jelenleg egyetlen oltás után kiadott „védettségi igazolványok” könnyen azt az érzést kelthetik az emberekben, hogy lazíthatnak a higiénés szabályokon.

Valójában erről még szó sincs.