Farkasházy Tivadar bajba került

HírKlikk 2019. december 4. 05:53 2019. dec. 4. 05:53

Farkasházy Tivadar szerint a mai humorista szakma nagy problémája, hogy a viccgyártók már egyszerűen nem tudják felülmúlni a politikusokat. Nagyon nehéz a hatalom birtokosainak megszólalásaihoz kommentárt fűzve, új viccet alkotni.

Farkasházy Tivadar a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában hangsúlyozta, ő például képtelen Kövér Lászlót, Kósa Lajost vagy Németh Szilárdot überelni, mert ezek a politikusok – és sok más társuk – ontják a nevetségesnél nevetségesebb mondatokat, szituációkat.

Orbán Viktor szintén rendkívül mulatságos, ahogy világpolitikai tényezőnek, Napóleonnak gondolja magát, mint amikor az egér az elefánt mellett sétálva, odaszól a nagy állatnak: hallod, hogy dübörgünk? De mit lehet mondani arra, amikor Kövér László is azt képzeli, hogy a magyarhoz igazítják a világidőt, és az egész emberiség feszülten várja, mit mond a magyar kormányfő, például Kipcsakföldön. … Kipcsak? Lehet ehhez valamit hozzátenni? – tette fel a kérdést Farkasházy.

A humorista szerint tehát a politikusok csak gyártják, gyártják a poénokat, a háttérbe szorított humorista pedig ehhez legfeljebb fotón mutogathatja az akaratlan viccalkotók önelégült, dölyfös arcát, ahogy azt hiszik, tőlük ered minden. Farkasházy szerint ezzel a jelenséggel függhet össze az is, hogy bár soha nem volt annyi vicc, mint manapság, tele van velük az internet, de ezek főleg képi viccek – szavakból ma, az említett okok miatt is, nehezebb poént faragni.

Megváltozott a műfaj – kép, kép, kép. A humoros darabokat már nem egymás fülébe sugdossák az emberek, hanem felteszik az internetre – mondta, amivel egyúttal arra a riporteri felvetésre is válaszolt, hogy akkor most van-e elég vicc Orbán Viktorról, vagy sem.

Igaz, eközben a közéleti helyzet keményedik, és az egyszeri polgár elég dühös, mert a rendszerváltáskor beígért szabadság elpárolgott. És mint utalt rá, a düh őt sem kerüli el, ezért tudatosan vigyáznia kell, nehogy ez az érzés váljon uralkodóvá benne, mert az a humor kárára menne – tette hozzá.

Forrás: Klubrádió