Fasiszta útra terelődött Trump, akit olyan vezetők vonzanak, mint Putyin, Erdogan és Orbán 

HírKlikk 2021. február 2. 20:20 2021. feb. 2. 20:20

A trumpizmus fasizmus amerikai módra, írta Michael Gerson, a The Washington Post elemzője, aki korábban, az ifjabb Bush alatt a politikai és stratégiai tervezésért felelt a Fehér Házban, s ő állította össze az elnök beszédeit. Szerinte Joe Biden dicstelenül leszerepelt vetélytársa ugyan azt ígérte, hogy ismét naggyá teszi Amerikát, csak éppen közben elárulta az ország identitását. Hiszen az alapító ideológia egyik legfontosabb eleme a civil republikanizmus. Trumpot fékezhetetlensége, hiúsága és tekintélyelvű ösztönei fasiszta útra terelték, eredendő vonzódást mutatott olyan vezetők iránt, mint Putyin, Erdogan és Orbán.

Az igazságos társadalmat a bizonyos értékek, erények birtokában lévő polgároknak tudatosan kell létrehozniuk. A demokrácia nagyban függ azoktól az emberektől, akik felelősséget vállalnak közösségükért, törődnek a szomszédjuk jólétével, megkövetelik a feddhetetlenséget a köztisztviselőktől, védik a jogállamot, tisztelik mások méltóságát és jogait. Enélkül a többség csupán csőcselék – hívja fel a The Washington Postban megjelent cikk. 

Trump azonban olyan egyedeket állított elő, mint a republikánus törvényhozó, Marjorie Taylor Greene, aki még mindig tagja a kongresszusnak, és aki a volt elnök radikalizmusát testesíti meg, beleértve a rasszizmust, az összeesküvés-elméletek gátlástalan terjesztését és a közhivatalok betöltőivel szembeni erőszak elfogadását. A volt elnök mégis fontos tényező az immár ellenzéki pártban, de ezt nevezhetjük civil barbárságnak. 

Trump a lehető legalantasabbat hívta elő az emberekből. Az ilyesfajta politikusok azt csinálják, amitől az alapító atyák a legjobban féltek: a csőcselék élére állnak az igazi demokrácia ellen. Miként tekintheti bárki is azt a hazafiság bizonyítékának, amikor lerombolják a legszebb hagyományokat? Ezek a körök a mitikus múlt újjászületését ígérik, a fehér áldozatiságot táplálják. Az érzelmeket a józan ész elé helyezik. Megvetik a szakértőket és a tudást. Külső tényezőket okolnak a bajokért. A zsidók és a sötét elitek világméretű összeesküvését szajkózzák. A hazugságot a politikai igazság mélyebb formájaként fogadják el. Dicsőítik a jogot és rendet, miközben fenntartják a jogot, hogy erővel buktassák meg a politikai viszonyokat. 

Az előző elnök és a sok híve bevállalta az amerikai fasizmust. Ezen nem változtat Trump pojácasága sem, bár ő maga aligha tudná megmondani, hogy milyen irányvonal mögé is állt be. Fékezhetetlensége, hiúsága és tekintélyelvű ösztönei fasiszta útra terelték. Eredendő vonzódást mutatott olyan vezetők iránt, mint Putyin, Erdogan és Orbán. És ez a veszedelmes ideológia terjed tovább, ám az amerikai fasizmust határozottan a margóra kell szorítani. Ehhez nem szabad magukra hagyniuk a felelős republikánus vezetőket, mint Mitt Romney és Liz Cheney. De nem szabad senkit sem Trump tábora felé terelni. 

Hatalmas erkölcsi különbséget látni a két Bush, McCain és Mitt Romney, illetve Trump civil barbársága között. Az USA politikai jövője nagyban függ attól, mennyire sikerül felelős jobboldaliságot szembeállítani a trumpi kísértéssel. Az amerikai demokrácia azonban csak akkor működik kifogástalanul, ha a civil republikanizmus helyet kap a konzervatív oldalon. Akár a Republikánus Párton belül, akár azon kívül – szögezi le a cikkben a szerző.