Félmilliárd dolláros fegyverüzlet

HírKlikk 2019. augusztus 29. 18:19 2019. aug. 29. 18:19

Az Egyesült Államok illetékes hatóságai jóváhagyták, hogy Magyarország 180 AIM-120C-7 típusú, közepes hatótávolságú levegő-levegő rakétákat (AMRAAM) vásároljon – adta hírül az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) egy közleményben. Magyarország a rakéták mellé a többi között gyakorló rakétákat és alkatrészeket, az AN/MPQ-64F1 Sentinel típusú radarokhoz pedig tikosított szoftvert kért – írja a The Defence Post.

A program teljes költsége 500 millió dollár. A fő szerződő fél a Raytheon Missile Systems. Az AN/MPQ-64F1 Sentinel radarokat Budapest kereskedelmi úton kérte. Az eladás „egy NATO-szövetséges biztonságának növelése révén az Egyesült Államok külpolitikáját és nemzetbiztonságát támogatja” – áll a közleményben, amely szerint Magyarország az AMRAAM-rakétákat fegyveres erői korszerűsítésére és a regionális fenegetések elrettentésére szándékozik felhasználni.

Az AIM-120 AMRAAM olyan radar-rávezetéssel működő levegő-levegő fegyver, amely a láthatósági határon túl, bármilyen időjárásban, éjjel és nappal bevethető. Ezek a rakéták 37 országban már hadrendben állnak, s ilyenekkel szereltek fel több típusú amerikai, illetve Eurofighter és a Gripen harci repülőgépeket is.