Félsüket és alig látó emberek lesznek kénytelenek katonának lenni

Szekeres Imre 2018. november 23. 18:30 2018. nov. 23. 18:30

Keveset lehet tudni arról, hogy mi zajlik a Magyar Honvédségnél és ez így lenne jó, ha egyébként minden rendben lenne. Nem szokás a nyilvánosság előtt beszélni a honvédség képességeinek részleteiről, és mindenkinek mértéktartóan kell nyilatkoznia, legyen ma vagy korábban a Magyar Honvédség vagy a Honvédelmi Minisztérium kötelékében. Ezért ismételt aggodalmamat csak és kizárólag a Honvédelmi Minisztérium vagy a kormány által nyilvánosságra hozott információk alapján fejezzem ki: ez így nincs rendjén. 

1) A rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének honlapján is megtalálható - a honvédelmi alkalmazottakról szóló törvényjavaslat, ami már az országgyűlés előtt van, mert benyújtotta a kormány a szakszervezetekkel egyetértésben. Lényege az, ha nincs elég önként szolgálatot vállaló katona, akkor törvénnyel kikényszerítik az arra alkalmatlanokból a szükséges létszámot.

Ugyanaz az eljárás, mint 2010-ben a HM EI Zrt-nél, ahol csak azok lehettek (más őrző-védőktől odakényszerítve) objektumőrök, akik aláírták az önkéntes védelmi tartalékosi jogviszony vállalását. Így sikerült felmutatni 2200 fő növekedést az önkéntes tartalékosoknál. 2012-ben 3400 önkéntes műveleti tartalékossal nőt a létszám, mert választhattak a 16%-kos jövedelemelvonás vagy az "önkéntes" vállalás között. A katonának, rendőrnek, pénzügyőrnek megalázó alacsonyabb rendfokozattal.

2) 2019. január 1-től nem lesz a honvédségnél közalkalmazott polgári személy, csak honvédelmi alkalmazott polgári személy. A megnevezés-változás nem lenne gond (a BM szerveknél ugyanígy rendvédelmi alkalmazottra változik a közalkalmazotti jogviszony, ez is az országgyűlés előtt van) - de a honvédségi alkalmazott a törvény szerint (3.§ (2)) a megelőző védelmi helyzetben és a rendkívüli állapotban tényleges katonai szolgálatra kötelezett!

Férfi és nő egyaránt (miközben az Alaptörvény csak a férfiakat kötelezi katonai szolgálatra a különleges jogrend ezen időszakaiban). És még csak sorozni sem kell őket, még csak alkalmasnak sem kell lenni - ab abszurdum félsüket és alig látó emberek lesznek kénytelenek katonának lenni.

Ez még a hadköteles civileknél sincs így, hiszen az egészségügyi, pszichikai alkalmatlanság ott felmentő ok.

Mivel a törvény alapján katonai kiképzésen kell kötelezően átesniük, egy másik törvény - Hvt. - alapján máris 65 éves korig behívhatók lesznek, mert tényleges katonai szolgálatra képezik ki (????) őket.

3) Ha nem vállaltak eddig elegen önkéntes tartalékos szolgálatot, most csinálnak a hadkötelesek mellett még 5-7000 tényleges katonát a honvédelmi alkalmazottakból. Ha nem vállalja a feltételeket, akkor megszűnik a közalkalmazotti jogviszonya. Hogy minek a Honvédségnek egyenruhába öltöztetni az akár 60 éves, megfáradt, esetleg gerincproblémás közalkalmazottat (a polgári jogviszonynál ez nem kizáró ok)? Egyszerű: így ki lehet majd mutatni, hogy van katonalétszám. Kiképzett. A térség meghatározó haderejében.

4) Mint a Honvédelmi törvény és a Hjt. módosítás indoklásában is szerepel- ha elfogadják, már nem kizáró ok a hivatásos, szerződéses és tisztjelölti jogviszonyhoz a büntetett előélet. Mert, hogy nincs elég jelentkező? Az idén 230 tisztjelölti helyre 138-an jelentkeztek. Fel is vették mindet, válogatás nélkül. Hol van már a sokszoros túljelentkezés! Igaz a bevonulás napján nyolcan megbuktak a drogteszten, a háromhónapos alapkiképzés végén újabb tucatnyian kerületek a "na ezt nem vállalom" kategóriába. Mint tavaly a rendőr szakgimnáziumos hallgatók (I. éves 832 főből) 107-en felmondtak. A II. éves 830 főből ugyan ennyien. 

Nem csak az irány rossz, hanem gyorsan is halad a kormány és a honvédelmi vezetés arra felé!