Feltételekkel, de mégis elfogadja az uniós helyreállítási pénzeket a kormány

HírKlikk 2021. július 24. 15:25 2021. júl. 24. 15:25

A helyreállítási terv szerint Magyarországnak járó, európai uniós forrásokkal kapcsolatos kérdésekről szóló kormányhatározat jelent meg a Magyar Közlöny pénteki számában.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározat szerint az Európai Bizottság – az Európai Parlament politikai nyomásgyakorlásának engedve – a gyermekek védelme érdekében megvalósított hazai jogalkotással összefüggő politikai ellenvéleménye okán, hazánk helyreállítási tervének elfogadását késlelteti.

A határozat ezzel összefüggésben kimondja, hogy a helyreállítási terv keretében Magyarországnak járó összegek csak akkor fogadhatók el, ha az Európai Bizottság nem támaszt Magyarországgal szemben olyan feltételt, amelyet más tagállamokkal szemben nem alkalmaznak (kettős mérce tilalma).

Ha tiszteletben tartják az Európai Unió Alapjogi Chartájának 14. cikkében rögzítetteket, miszerint „a szülők azon jogát, hogy gyermekeik számára vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak, tiszteletben kell tartani az e jogok és szabadságok gyakorlását szabályozó nemzeti törvényekkel összhangban”.

Valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájának 21. cikke szerinti, nemek közötti megkülönböztetés fogalmát a szöveg eredeti, hagyományos (biológiai) jelentése szerint alkalmazzák.

A kormány ezen felül azt is rögzítette, hogy a gazdaság újraindítása szempontjából hazánk helyreállítási tervének végrehajtása kiemelt kormányzati célnak minősül. Ennek jegyében felszólították az érintett minisztereket, hogy azonnali hatállyal kezdjék meg azoknak az intézkedéseknek a végrehajtását, amelyek Magyarország helyreállítási és ellenálló-képességi tervéhez kapcsolódnak.