Felügyelőket rendeltek ki a tartozásokat felhalmozó tankerületekhez

HírKlikk 2023. november 4. 08:15 2023. nov. 4. 08:15

Több tankerületi központnál költségvetési felügyelők kirendelésére volt szükség, akik folyamatosan ellenőrzik az állami iskolafenntartók gazdálkodását és kötelezettségvállalásait.

A Népszava információi szerint a felügyelők kirendelésére elsősorban a felhalmozódott tartozásállomány miatt került sor.

A tankerületeket irányító Klebelsberg Központ (KK) a lap érdeklődésére elismerte, Varga Mihály pénzügyminiszter valóban költségvetési felügyelőket delegált egyes tankerületi központokhoz: a Belső-Pesti, az Észak-Budapesti, a Kelet-Pesti, a Békéscsabai, a Jászberényi és a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ is felügyelet alatt áll.

A KK tájékoztatása szerint a felügyelők elsősorban véleményezési, ellenőrzési feladatokat látnak el, javaslatot tesznek, ajánlásokat fogalmaznak meg annak érdekében, hogy a tankerületi központok „a rendelkezésükre álló forrásokat a megfelelő módon használják fel”. Azt ugyanakkor tagadták, hogy a központoknak nagyobb tartozásaik lennének, mint írták, „egyetlen tankerületi központ sincs eladósodva”.

A Népszava szerint ennek némileg ellentmondanak a Magyar Államkincstár központi költségvetési intézmények tartozásállományáról szóló legfrissebb adatai. A 2023 szeptemberére vonatkozó kimutatásban 33 tankerületi központ szerepelt a 60-ból, összes lejárt tartozásuk szeptember végén 1 milliárd 289 millió forint volt. 

A lap szerette volna megtudni a KK-tól, ha állításuk szerint egyetlen tankerületi központ sincs eladósodva, az azt jelenti-e, hogy az idén szeptember végén fennálló tartozásaikat maradéktalanul rendezték, de ismételt megkeresésre már nem kaptak választ.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom