Fennállása óta először, a The Washington Post nem támogat jelöltet az amerikai elnökválasztáson

HírKlikk 2024. október 26. 17:50 2024. okt. 26. 17:50

Óriási felháborodást váltott ki, hogy sem a republikánus, sem a demokrata jelöltet nem támogatja a The Washington Post az amerikai elnökválasztás kampányában. A döntést érthetetlennek tartják mind a jelenlegi, mind a volt szerkesztők, több közéleti szereplő pedig egyenesen a demokrácia haláláról beszél a lépés nyomán.

„Visszatérünk gyökereinkhez, miszerint nem támogatunk elnökjelölteket” – nyilatkozott Will Lewis, a lap vezérigazgatója kevesebb mint két héttel a 2024-es elnökválasztás előtt kiadott közleményében, vette észre az Index.

A The Washington Post szerkesztősége Jimmy Carter 1976-os megválasztása óta minden választáson támogatott jelöltet. Marty Baron, a The Washington Post korábbi ügyvezető szerkesztője bírálta az újság döntését, olyan „gyávaságnak” nevezve azt, amelynek „áldozata a demokrácia”. Baron szerint Donald Trump republikánus jelölt a lépést „meghívásnak fogja tekinteni arra, hogy tovább félemlítse a The Washington Post tulajdonosát”, a milliárdos Jeff Bezost.

Aggasztó gerinctelenség egy olyan intézménynél, amely a bátorságáról híres – tette hozzá Baron. Susan Rice, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete és a Biden-kormányzat korábbi belpolitikai tanácsadója „képmutatónak”, „álszentnek” és „gyávának” nevezte a döntést, és szintén a demokrácia haldoklásáról beszélt. A lap több volt és jelenlegi újságírója pedig úgy érzi, hogy a döntés belegázol a lap „bátor tudósításainak” hosszú hagyományába. 

A The Washington Post azt követően határozott így, hogy a Los Angeles Times milliárdos tulajdonosa, Patrick Soon-Shiong a hét elején hasonló lépésre szánta el magát, megakadályozandó Kamala Harris tervezett elnökjelölti támogatását. 

Forrás: Index


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom