Fenyő-gyilkosság – Legfőbb Ügyészség kontra Kúria

HírKlikk 2020. június 4. 19:00 2020. jún. 4. 19:00

A Legfőbb Ügyészség (LÜ) tiszteletben tartja, de szakmailag nem ért egyet a Kúria Fenyő-gyilkosság ügyében hozott eljárásjogi döntésével.

 Az LÜ sajtóosztálya csütörtöki közleményében emlékeztetett: a Fenyő-gyilkosság ügyében a legfőbb ügyész tavaly decemberben nyújtott be jogorvoslati indítványt a törvényesség érdekében, mert a Fővárosi Törvényszék elsőfokú bírósági szakaszban, illetve rendkívüli jogorvoslati – perújítási – szakaszban lévő eljárásokat egyesített.

Az ügyészség úgy véli, a törvényszék végzése törvénysértő, ugyanis a büntetőeljárási szabályok szerint, csak az eljárás azonos szakaszában folyamatban lévő ügyek egyesítésére van lehetőség, jelen esetben azonban nem ez valósult meg.

A Kúria a napokban azzal utasította el a legfőbb ügyészi indítványt, hogy álláspontja szerint, nem törvénysértő az egyesítés, mert a perújítás lefolytatása nem, csak az annak megengedhetőségéről szóló döntés számít rendkívüli jogorvoslatnak – áll az LÜ közleményében.

Hangsúlyozták: az ügyészség tiszteletben tartja a Kúria döntését, de azzal szakmailag nem ért egyet, ezért azt az ügyészségi joggyakorlatban nem tartja irányadónak.

A Fenyő-gyilkosság ügyében a vád szerint, Gyárfás Tamás médiavállalkozó bízta meg több mint két évtizede a jelenleg súlyos, erőszakos bűncselekmények miatt jogerős szabadságvesztés-büntetését töltő Portik Tamást Fenyő János médiavállalkozó megölésével. Portik Tamás megszervezte a gyilkosságot, amelyet Jozef Rohác hajtott végre 1998-ban. Rohác évek óta jogerősen kiszabott szabadságvesztés-büntetését tölti. Gyárfás és Portik a folyamatban lévő büntetőperben tagadja bűnösségét.

Forrás: MTI/Hírklikk