Ferenc pápa: „válasszák az amerikaiak a kisebbik rosszat...”

HírKlikk 2024. szeptember 14. 18:00 2024. szept. 14. 18:00

Ezzel válaszolt a pápa, repülőgépén Óceániából hazatérve, újságírók kérdésére. „Szavazni kell, még akkor is, ha nehéz a választás – szavazzanak tehát a kisebbik rosszra... Hogy melyik az, a hölgy vagy az úr, nem tudom. Mindketten az élet ellen vannak. Az egyik kihajítaná a migránsokat, a másik megölné a gyermekeket. Mindenkinek el kell gondolkodnia és lelkiismerete alapján kell döntenie”.

Ismeretesen a republikánus Donald Trump többször is kijelentette, hogy ha megválasztják, tömegesen deportálja az országba bejutott migránsok millióit. A demokrata Kamala Harris kampányának egyik központi kérdése és vonzereje, hogy határozottan kiáll az abortusz jogának visszaállítása mellett – mutat rá a Wall Street Journal.

A Legfelsőbb Bíróság 1972-es történelmi döntésével az abortuszt (bizonyos határok között), szabaddá tette, azt immár nem tekintették bűncselekménynek. 2022-ig, amikor a Legfelsőbb Bíróság – a Donald Trump elnök által kinevezett bírák többségével – megváltoztatta ezt a határozatot.

A kérdés rendezését az államokra bízta, amelyek (republikánus vezetésű) részében azután vagy teljesen eltiltották, vagy erősen korlátozták a magzatelhajtást. Jelenleg az egy államban legális, 29-ben akkor megengedett, ha a nő élete veszélyben van, 13-ban erőszak, vérfertőzés, az anya egészségi állapota, illetve a magzat sérülése esetén, öt államban pedig csak engedéllyel.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom