Ficóval a demagógia is visszatérhet Szlovákiába

HírKlikk 2023. szeptember 6. 18:00 2023. szept. 6. 18:00

Fico visszatérhet a hónap végén esedékes választáson, miután annak idején a kettős újságíró-gyilkosság miatt kellett távoznia, és ez azt mutatja, mennyire ellenállóképes a populizmus Közép-Európában − fejtette ki a Financial Times vendégkommentárjában Sonja Muzikárová, az Atlanti Tanács elnevezésű agytröszt külső munkatársa.

A szerző szerint, ha tényleg a volt miniszterelnök lesz a győztes, akkor az azt igazolja, hogy mennyire erősek a demagóg kormányok a térségben. A Jog és Igazságosság továbbra is vezet a felmérésekben a jövő hónap közepén tartandó választás előtt. Orbán Viktor tavaly egymás után már a negyedik győzelmét aratta. Csehországban és Szlovéniában ugyan a nyugatbarát erők kerekedtek felül, de a szlovákoknál nem szabad alábecsülni, milyen sikeresen lovagolta meg a SMER az elitellenes érzelmeket.

A döntő tényező azonban a belpolitika lesz, amikor a szavazópolgárok leadják a voksukat. A SMER erősen szociáldemokrata államot szorgalmaz, a hagyományos értékek alapján. Anyagi támogatást ígért a munkásoknak, nyugdíjasoknak és a családoknak. Ígéri azt is, hogy letöri az inflációt és megőrzi az életszínvonalat.

Elutasítja a liberális gazdaságpolitikát és ostorozza a multikat, pedig azok kulcsszerepet töltöttek be a növekedés és foglalkoztatás kedvező alakulásában, amikor Fico hatalmon volt. A párt a nagy költségvetési hiány ellenére, jelentős állami kiadásokat tervez, és újabb kölcsönöket kíván felvenni.

Várhatóan folytatódik a korrupció és csökkennek a gazdasági lehetőségek. A fiatalok kétharmada már most is külföldön tanul és a tehetség kiáramlása előreláthatólag csak felgyorsul, miközben a tudás alapú gazdasághoz nagyon kellene a kiművelt emberfő. Az ország azonban nem engedheti meg magának, hogy még egy alkalmat elszalasszon a demokratikus átalakulás befejezésére és a gazdaság megújítására.
 
(A Financial Times cikke csak előfizetők számára olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom