Filippinó vendégmunkások szedik a gombát Heves vármegyében

HírKlikk 2023. augusztus 9. 18:58 2023. aug. 9. 18:58

Nem találni olyan magyar dolgozót, aki gombát szedne Kerecsenden és Demjénben. Bármennyire is sok utánajárást igényel a külföldiek legális alkalmazása, a vendégmunkások nélkül nem lehetne leszüretelni napi 25-30 tonna friss gombát.

A Heves vármegyei Kerecsenden és Demjénben már évek óta sok vendégmunkás dolgozik a Korona Gombaipari Egyesülés keretében, az ő foglalkoztatásuk hátterének járt utána a Heol

Kovács Anita intézi a vendégmunkások alkalmazását. Szerinte miközben újabb beruházásokra nyílt lehetőség, és a termelőkapacitás megsokszorozódott, elfogyott a magyar munkáskéz. Ezt eleinte Kárpátaljáról majd Ukrajna más részeiről pótolták, ám idővel egyre többen érkeztek más országokból is. Jelenleg 45 ukrán, 12 vietnámi, 4 mianmari, 134 filippinó és 33 magyar alkalmazott szedi a gombát. Kerecsenden napi 25 tonna gomba leszüreteléséhez nincs elegendő magyar kéz: a közhiedelemmel ellentétben, a vendégmunkások senkinek a munkáját nem veszik el. 

 A vendégmunkások alkalmazása nem egyszerű feladat, több hónapos adminisztrációs eljárás előzi meg és komoly költsége van. Ennek része az idegenrendészeti eljárás, a taj- és adószám igénylése és persze a dolgozók ideutaztatása is. Sokszor képzésre is szükség van.

A cégben hamarosan további 150 új munkavállalóra lesz szükség, akik könnyen lehet, hogy szintén külföldről érkeznek majd, már a munkásszálló is épül a számukra.

Forrás: heol.hu