Fizetni kell az orvosnak, ha úgy ítéli meg, hogy  indokolatlanul veszik igénybe

2018. szeptember 24. 10:58

A Népszava szerint már az egészségügyi kormányzat is vizsgálja, hogy Edelényben a betegektől négyezer forintot kérnének, ha az  orvos szerint indokolatlanul, kényelmi okból ment az ügyeletre.

Erről először a borsodihir.hu írt, miután az önkormányzat Facebook-oldalán is közzétette a változást, amely szerint az edelényi ügyeleten a jövőben térítési díjat fizet, aki „kényelmi szempontból” veszi igénybe az orvosi ellátását. Ezt a mindenkori ügyeletes orvos állapítja majd meg.

Az ellátási területen élőknek a díj 2000 forint, az azon kívül lakóknak 4000, külföldieknek 8000 forint. 

Az ügyeleti szolgálat vezetője a képviselő-testület előtt azzal érvelt, hogy már 60-80 százalék azok aránya, akik nem szorulnak „sürgősségi ellátásra”, csak gyógyszert akarnak íratni, nem akarják kivárni a sort a rendelőben.

Az indokolatlan házhoz hívásért is fizetni kellene. A körzetben 3000, azon kívül 5000, külföldieknek 10 ezer forintot.  

Népszavának korábban Kovácsy Zsombor szakjogász azt mondta: az egészségbiztosításról szóló törvény alapján a háziorvosoknak egyelőre nincs lehetőségük kényelmi díjat kérni az indokolatlan házhoz hívásért, az alapellátási ügyeletben sem kérhető pénz a betegtől. Az edelényi ügyben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal indít eljárást. A lap kereste Molnár Oszkár polgármestert, aki hétfőre ígért nyilatkozatot.

Néhány napja Kovácsy Zsombor, most megjelenő könyve kapcsán,  azt mondta lapunknak, az egészségügyben először az alapellátást kell rendbetenni. A vizitdíjhoz hasonló önrészfizetés a mutyi ellen hat, de csak olyan összeget szabad megállapítani, ami nem tart vissza embereket az indokolt orvoshoz fordulástól.

Forrás: nepszava.hu