Folyamatosan csökken a Hamász támogatottsága a Gázai-övezetben

HírKlikk 2024. július 4. 19:10 2024. júl. 4. 19:10

Egyre nagyobb Gázában a Hamász-ellenesség, a szervezet vezetőségét kritizálják a háború közvetlen környezetében élők.

„Jól éltem, de most mocskos vezetőink vannak! Hozzászoktak a vérünk ontásához, Isten átkozza el őket!” – a BBC oldalán megjelent cikk szerint egy videóban ez hangzik el egy láthatóan súlyosan sérült férfi szájából, és a brit oldal szerint ehhez hasonló kétségbeesett közhangulat kezdett el kialakulni a Gázai övezetben. A felvétel az előtt a kórház előtt készült, amely az izraeli túszok kiszabadítására indított művelet helyszíne volt, és palesztinok százai tartózkodtak az épületben – írja a hvg.hu.

A közvéleményben online és a köztereken is terjedő álláspont az iszlám szervezetet hibáztatja a mérhetetlen háborús károkért, felelősségre vonást és tűzszünetet követel. 

A lakosok nyilvános helyeken szidják a Hamász vezetőit. A bűnök között, amelyeket a Hamász vezetőinek a fejére olvasnak, ott van az, hogy civilek lakta területekről lőnek ki rakétákat, az izraeli túszokat pedig olyan lakásokban tartják fogva, amelyek zsúfolt piacterek közelében vannak.

A BBC cikkében olyantól is elhangzott kritika, aki a Hamász embereivel dolgozott együtt, ő azt mondja, katonailag jól felkészültek egy támadásra a hamászosok, de a civil hátországot elhanyagolták. Nem biztosítanak biztonságos menedékhelyet, ételt, egészségügyi ellátást a civileknek, ezért sokan Gáza elhagyását tervezik a háború után.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom