Folyamatosan fogynak a kárókatonák a Balatonnál

HírKlikk 2024. május 27. 04:45 2024. máj. 27. 04:45

A kárókatonák balatoni fészkelőállományában folyamatos csökkenés tapasztalható az utóbbi években. 2021-ben még 833 pár fészkelt a Balaton körül, idén csak 447.

Ezt a Balatoni Limológiai Kutatóintézet mutatta ki abban a kutatásában, amelyet a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen indított. A Likebalaton szerint az intézet a honlapján azt írja: a nagy kárókatonák vizes élőhelyeink közösségi jelentőségű halfogyasztó madaraiként komoly jelentőségük van mind a halgazdálkodás, mind a természetvédelem résztvevői számára. Az intézetben élőhelyhasználatukat és mozgásmintázatukat térképezik fel az említett partnerekkel közösen.

Az utóbbi években a balatoni fészkelőállományban folyamatos csökkenés tapasztalható. Az okok feltárásának részeként az idei szokásos fiókagyűrűzés során a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar Egy Egészség Intézet munkatársaival mikrobiológiai mintavételezést is végeztek. A NÉBIH által koordinált madárinfluenza- vizsgálatok negatív eredményt hoztak, csakúgy, mint az Egy Egészség Intézetben a multirezisztens baktériumokra irányuló vizsgálatok. Vagyis az itt költő kormoránok szerepe a közegészségügyi szempontból jelentős baktériumok terjedésében elhanyagolható, s valószínűsíthető, hogy az utóbbi években tapasztalt állománycsökkenésben a madárinfluenzának nincs szerepe.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom