Folyamatosan nő az elektromos hajtású járművek iránti kereslet

HírKlikk 2023. december 18. 17:20 2023. dec. 18. 17:20

A Belügyminisztérium legfrissebb statisztikái szerint 82 277 gépkocsi közlekedik zöld rendszámmal a magyar utakon.

Az elektromos autók elterjedését november óta újabb fejlesztési programmal támogatja a kormány, ennek keretében 60 milliárd forintot szánnak a töltőhálózat fejlesztésére és járművásárlás támogatásra – írja az economix.

A Datahouse adatai alapján a forgalomba helyezett autók nagy része még mindig dízel- vagy benzinmeghajtású, a hibrid autók aránya mintegy 1,5 százalékkal, míg az elektromos járművek részaránya 0,5 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben. Az idén októberben pedig csaknem 25 százalékkal több elektromos és plug-in hibrid járművet helyeztek forgalomba az előző év azonos időszakához képest.

Az Allianz biztosítónál egyre több céges flotta áll e-autókból, a náluk szerződők 59 százaléka jogi személy, a casco biztosítások járműkárainak mintegy 15 százaléka már elektromos/hibrid/plug-in hibrid járművekben keletkezik.

A villanyautósok közül legtöbben azért tartják fontosnak a biztosítást, mert a speciális szaktudást, felszerelést igénylő helyreállítási munkák magas költségeit a biztosító nagy részben átvállalja. A hagyományos meghajtású járművekkel szemben ugyanis az elektromos/hibrid/plug-in hibrid járművek helyreállítása átlagosan 30-40 százalékkal többe kerül az alkatrészárak és a speciális tudást igénylő javítási munkadíjak miatt. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom