Folyik a Szegedi Tudományegyetem modellváltásának előkészítése

HírKlikk 2021. január 17. 13:20 2021. jan. 17. 13:20

„Nagy kérdés, hogy megfelel-e a Szegedi Tudományegyetem szabályzatának a hétfői rendkívüli szenátusi ülés” címmel ír a Magyar Narancs arról, hogy a szeged.hu információi szerint az egyetem modellváltása lesz a hétfőre hirtelen összehívott rendkívüli szenátusi ülés témája. Ám az nem világos, hogy az egyetem hogyan biztosítja majd az egyetemi polgárok felé az ülés nyilvánosságának kötelezettségét.

A szeged.hu cikke beszámol arról, hogy az egyetemi modellváltás foglalkoztatja a Szegedi Tudományegyetem megközelítőleg 30 ezer, vele jogviszonyban álló oktatóját, hallgatóját és dolgozóját, s erről tartanak hétfőn rendkívüli szenátusi ülés. A szenátus ülései a szabályzat szerint nyilvánosak az egyetemi polgárok számára, de nem világos, ezt hogyan akarják biztosítani hétfőn. Az 52 tagú szenátus az egyetem belső hálózatán tartja meg ülését, azonban ehhez nincs minden polgárnak alapból hozzáférése.

Korábban az egyetem névváltoztatásával kapcsolatban megtartott szenátusi ülésen már problémát okozott az egyetemi polgárság nem várt érdeklődése. Akkor az oktatók és hallgatók nagy számban megjelentek a tanácsteremben. Akiket a járványhelyzet miatt nem engedtek be, a kizárásuk viszont jogszabályszegés lett volna. Akkor az lett a megoldás, hogy a rektori hivatal ajtajait kitárták, így teljesítették a nyilvánosság kötelezettségét – idéz a Magyar Narancs a cikkből.

A Magyarnarancs.hu január 7-én írta meg, hogy alapítványi fenntartású lehet a debreceni és a szegedi egyetem, és a fenntartóváltás még idén megtörténhet. A lap értesülése szerint a Debreceni Egyetem és Szegedi Tudományegyetem augusztus 1-jétől váltana alapítványi működésre.

Forrás: Magyar Narancs