Folytatódhat az építőipari anyagok drágulása

HírKlikk 2022. január 24. 17:45 2022. jan. 24. 17:45

További építőipari növekedés, dübörgő lakáspiac és logisztikai szegmens, dráguló kivitelezések, az energiaárak generálta anyagár-emelkedés, több külföldi vendégmunkás és az ellátási láncok lassú helyreállása jellemzi várhatóan a 2022-es hazai építőipart.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnökségi tagjai értékelték a helyzetet. Elmondták, hogy a jelenleg mintegy 370 ezer embert (25 ezerrel többet mint a járvány előtt) foglalkoztató építőipar az anyagár-változások ellenére, magas építési keresletet tudhat magáénak, ami az ÉVOSZ várakozásai szerint 2022-ben is fennmarad. Mindez annak ellenére, hogy a 48 százalékos nagyságrendben import termékeket beépítő magyar építési piacon 15-16 százalék közötti építőanyag- és alapanyag-áremelkedések történtek tavaly, és jelentős anyagár-visszarendezésekre eddig nem került sor. Kivéve, a legnagyobb árnövekedést mutató fa-acél-réz és alumínium alapú termékeknél, ahol 2021 végéig 10-15 százalékos ármérséklődést lehetett tapasztalni.

A vállalkozások nagy többségének kapacitása 80 százalék feletti a lekötöttsége, de a közepes és nagy vállalkozások kapacitása csaknem teljesen lekötött. A szakmunkás- és mérnök-hiányos munkaerőpiaci környezetben a hatékonyság növelésével lehet a növekedési pályát fenntartani – írja a Portfolio.

A recesszió elfedte, az élénkülés pedig felerősítette az ágazat régóta meglévő szakmunkaerő problémáit. Valamennyi építőipari alapszakma hiányszakmának minősíthető az egész ország területén. Az építőipar legnagyobb nehézsége a szakemberhiány (mind a mérnöki, mind a szakmunka terén), és a modern gépi eszközök, technológiák hiánya.

Forrás: Portfolio