Forintérmén is látható lesz a két magyar Nobel-díjas

HírKlikk 2023. október 15. 12:40 2023. okt. 15. 12:40

Hergár Eszter, a jegybank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, hogy hamarosan ezüst érmét vernek az idén Nobel-díjat nyert két magyar tudós tiszteletére.

Az InfoRádióban közölte, hogy az idei tervekben Deák Ferencre és a Kúria alapítására emlékező érmek szerepeltek, de a közelmúlt eseményeire reagálva, bővítik a 2012-ben indított Nobel-díjas sorozatot is húszezres vert darabszámmal – Karikó Katalinnal és Krausz Ferenccel. Az MNB-nél arra számítanak, hogy az új Nobel-érmék azonnal el fognak fogyni, amint piacra kerülnek, ahogy ez a korábbi „extra kibocsátásoknál" is történt. Jó példa erre Hergár Eszter szerint a Magyar pásztor- és vadászkutyafajták sorozat erdélyi kopója, amely a kibocsátás után azonnal elment 20 ezer példányban. 

A Nobel-díjasok érméivel kapcsolatban már zajlanak az egyeztetések a Magyar Nemzeti Bankon belül, tervezik az érmét, és az egyértelműség kedvéért: két különböző érméről lesz szó.

A Nobel-díjasok ovális érmesorozatát Szent-Györgyi Alberttel kezdték tizenegy éve, tavaly készült el a Kertész Imre érme, és tervezés alatt van Oláh Györgyé is. Hergár Eszter azt is elmondta, Karikó Katalin arcképe már másodszor lesz látható magyar pénzérmén, mert tavaly, munkásságának elismeréseképpen már kibocsátottak 15 ezer forint névértékű ezüst- és 3 ezer forint névértékű emlékérmét Karikó Katalin hozzájárulásával az mRNS-alapú vakcinák találmány elnevezésével. Az elmúlt években tapasztalata szerint – tette hozzá Hergár Eszter – megnövekedett az érdeklődés nem csak az ezüst és színesfém, de az arany emlékérmék iránt is.

Forrás: Infostart