Forma 1-es pilóták a magyar politika darálójában

Sebes György 2021. augusztus 2. 16:00 2021. aug. 2. 16:00

Finoman szólva is gyermeteg állítás, hogy egy nemzetközi összeesküvés része lenne, amit a Budapesten járt Forma 1-es pilóták a homofób kitételekkel „dúsított” magyar gyermekvédelmi törvényről mondtak. Igaz, az ilyen állítások utat találnak a fideszes szavazókhoz és megfelelnek elvárásaiknak. Így összegezte a Hírklikknek az utóbbi napok pro és kontra elhangzott kijelentéseinek lényegét Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője. A kirekesztés és a gyűlöletkeltés persze nem a jelenlegi hatalom sajátja, hanem világtendencia. Talán ezért emelik fel szavukat ellene még a politikával aligha foglalkozó autóversenyzők is.

Sebastian Vettel, a négyszeres világbajnok a pedofil-törvény kapcsán azt mondta, „mindenkinek szabadon kéne megválasztania azt, mit szeretne kezdeni magával”. Majd nyomasztónak nevezte, hogy egy uniós tagállam ilyen jogszabályt hoz. Mindezt szivárványmintás szájmaszkban és pólóban fejtegette. Több se kellett Deutsch Tamásnak. A Facebookon azt írta, „a németek mindig is értettek ahhoz, hogyan kell az aktuális kordivatnak megfelelő píszí szimbólumokat megjeleníteni a sportban”. És hogy félreértés ne legyen, mire gondol a fideszes európai parlamenti képviselő, mellé tett egy képet az 1936-os berlini olimpiáról. Lewis Hamilton az Instagramon arra is buzdította a magyarokat, hogy a kormány által kezdeményezett népszavazáson álljanak ki az LMBTQ-emberek jogai mellett. Erre Varga Judit reagált. Az igazságügyi miniszter azt javasolta a hétszeres világbajnok brit pilótának, hogy „a suszter maradjon a kaptafánál”. Kovács Zoltán ezek után úgy nyilatkozott, hogy „aljas kampány” folyik Magyarország ellen. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt is elmagyarázta, hogy így működik a Soros György által fizetett nemzetközi szervezetek hálózata, amely olyan embereket nyer meg céljaira, akik nem tudnak semmit

Horn Gábor szerint a hatalom oldaláról elhangzott vélemények jelzik, mindenki hozta a szokásos formáját. Kizárólag a Fidesz közönségének játszanak, ők pedig harcedzetten hozzá is szoktak a féktelen és végtelen bunkósághoz. Talán hiányolnák is, ha nem kapnák meg. A hatalom erősíti a politikai motivációt és láthatóan erős kommunikációs háttérrel dolgozik. Ennek a 2,5-3 milliós közösségnek minden rétegéhez megvan a megfelelő szereplőjük. A legszélsőségesebb, a legdurvább közülük Kövér László, aki most nem szólalt meg, de ha igen, ott kő kövön nem marad. Ezúttal Deutsch Tamással végeztették el a piszkos munkát. Teljesen abszurd, vérlázító és elfogadhatatlan, hogy lenácizta Vettelt – fogalmazott a politológus, aki elmondta, a fő cél, hogy a híveknek receptet adjanak, miképpen kell gondolkodni a magyar valóságról. A komplett rendszer csúcsán pedig ott van Orbán Viktor, aki folyamatosan kinyilatkoztat. Mindennek következtében, nagyon megnőtt Magyarországon az idegengyűlölet, a másság elutasítása, a befogadás hiánya. Már rég nem fogja tudni a magyar társadalom, hogy ki volt 2020-21-ben a miniszterelnök, de a lelkekben sokáig itt marad a gyűlölet és a kirekesztés.

Ez a végtelenül cinikus rendszer – folytatta Horn Gábor – súlyos károkat okoz, de az is tény, hogy abszolút magyar-ellenes megnyilvánulásnak tekinthető. Pontosan kiszámolják, mit szeretne látni és hallani a saját közönségük. Jó példa erre az a rengeteg Brüsszel-ellenes plakát, amely napjainkban is látható mindenütt. Egy olyan közösséget támadnak, amelynek Magyarország is tagja. Ha tehát ellene szólnak, akkor egyúttal magunk ellen is beszélnek. Ugyanakkor ez a kommunikáció egy újdonságot is jelez, aminek örülhet az, aki nem a jelenlegi hatalomnak drukkol. A Budapestre tervezett kínai egyetem ügye, aztán a korrupciós botrányok leleplezése, vagy a meleg-ellenes harc kétségbeesett kapálódzásra utal. Egyúttal tükrözi az ellenzék megerősödését, valamint azt, hogy közeleg az előválasztás. Ezt a helyzetet ki kellene használnia az ellenzéki összefogásnak, amely persze tanulhat is a valóban profi – bár hatalmas károkat okozó – kormányzati propagandából.

Az elemző kitért arra is, hogy választási csalásnak tekinti, amikor közpénzből folytatnak Brüsszel-, Soros-, vagy Gyurcsány-ellenes kampányokat. Ez egyébként nem nevezhető kormányzati kommunikációnak, hanem politikai hazugságok sora, s teljesen abszurd, hogy a költségeket az adófizetők állják. Ha valóban működne Magyarországon a választási bizottság, az Alkotmánybíróság, a médiahatóság, mind felemelhetné a szavát ez ellen.

Horn Gábor utalt rá, hogy a nemzeti konzultációnak nevezett akciókban korábban legalább a látszatra vigyáztak és nem direkt kérdéseket tettek fel. A mostani kérdésekkel leleplezték saját magukat. Ma már teljesen lecsupaszított az üzenet, amit az övéik értenek, de hogy mire lesz elég a választásokon, az sajátos módon, nem rajtuk, hanem a többieken múlik, az ellenzéki politikán és az ő szavazóikon. A kérdés az, hogy veszik-e majd a fáradságot és elmennek-e ősszel az előválasztásra, aztán jövő tavasszal a választásra.

Visszatérve a konkrét ügyre, az autóversenyzők és a magyar politikusok virtuális vitájára, a Publikus Intézet vezetője úgy látja, Hamilton és Vettel megszólalását nyilván a lelkiismeretük diktálta. Az sem lehet érv, hogy nem tudták, miről beszélnek, hiszen a pedofil-törvénynek elkészült a hivatalos angol fordítása a róla szóló strasbourgi vitára. Abszurd lenne azt gondolni, hogy Lewis Hamiltont – akinek a jövedelme minden képzeletet felülmúl – bárki arra kényszeríthetné, hogy bármilyen ügybe avatkozzon be, ha nem akar. Csakhogy ő mint színesbőrű, nyilván sokszor megélte a kirekesztettséget, s azt gondolja, nem helyes az, ha egy uniós kormány így viselkedik. És bátor tett, hogy megnyilvánul ebben. Erről azt mondani, hogy a nemzetközi összeesküvés része, az finoman szólva is gyermeteg állítás. Abban az értelemben viszont jól működik, hogy ezt a gyermeteg állítást várják el a szavazók – tette hozzá Horn Gábor, majd megemlítette, talán azt is elhiszik, ha a propagandisták elmondják, hogy gyerekek, bizony az a helyzet, Hamilton és Vettel része a nagy összeesküvésnek, ott ülnek minden pénteken Soros Györggyel együtt a zsinagógában és eldöntik, hogyan tegyék tönkre a magyar kormányt. Ez a fajta logika riasztó, de működőképes lehet, és nemcsak Magyarországon, hanem a világon sokfelé, ahol vevők a populizmusra, hiszen a kirekesztés és a gyűlöletkeltés világtendencia.