Forró krumpli lett Mészáros Lőrinc kezében a Mátrai Erőmű

HírKlikk 2020. február 11. 13:35 2020. feb. 11. 13:35

A Mátrai Erőmű ismét állami tulajdonba kerül(t). A közelmúltban – papíron – Mészáros Lőrinc érdekeltségéé volt. Mészáros – a hírek szerint – tekintélyes összeget vett ki a cégből.

Forró krumpli lett a Mátrai Erőműből – írta le a helyzetet a Klubrádió Esti gyors című műsorában Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. Mészáros Lőrinc szabadulni akar tőle, miután körülbelül 10 milliárd forintot kivett a cégből – a nyilvánosságra került információk szerint. Most visszaállamosítják az erőművet, amelyik egyébként Paks után, a legnagyobb, úgynevezett alaperőmű; az áramtermelés 17 százalékát biztosítja. Mindent összevetve, körülbelül tízezer embernek ad munkát.

Tóth Bertalan úgy véli, hogy közérdekű adatigénylésekkel meg lehetne tudni, mi is történt. Az MSZP elnöke hangsúlyozta, hogy ehhez persze kormányváltásra lenne szükség, azután lehetne tisztán látni.

A visszavásárlás felvetheti a tiltott állami támogatás kérdését, amit az Európai Uniónak is vizsgálnia kellene. Az ügyletre költött közpénzt vissza kellene követelni. A miniszterelnök törekvése egy új magyar nemzeti tőkés osztály megteremtése, most pedig azt lehet látni, hogy amikor valami kötelezettsége támadna ennek az osztálynak, akkor azt már nem vállalja. A stratégiai jelentőségű erőműre ugyanis most költeni kellene.

A beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Forrás: Klubrádió