Fővárost faragnának Debrecenből

Föld S. Péter 2020. június 26. 14:45 2020. jún. 26. 14:45

Az alkotmányozás során felmerült ez a lehetőség is, mondta Gulyás Gergely a kormányinfón még tavaly novemberben, egy újságírónak válaszolva, aki azt kérdezte, hogy Debrecen lesz-e az ország fővárosa. De aztán kiderült, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter csak viccelt. Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője viszont nem viccelt, ő nem sokkal a tavaly őszi önkormányzati választás után, tényleg komolyan mondta, hogy Kósa Lajos fellegvára legyen Magyarország első számú települése.

Ilyen emberek vannak a CÖF-ben, teli vicces, derűt keltő gondolatokkal. Hanem azért mégis lehet valami abban, hogy Debrecent egyre jobban előtérbe tolják. A Debrecen 2030 program keretében, ömlenek a milliárdok a cívis városba, miközben Budapesttől leginkább elvesz a kormány, és szó sincs Budapest 2030 programról. (Ha csak a Lánchíd körüli szomorújátékot nem tekintjük annak.)

Ha úgy vesszük, minden adott ahhoz, hogy Debrecen legyen hazánk új fővárosa. Budapestet ugyan bizonyos körökben szokás a nemzet fővárosaként emlegetni, ám ez a megnevezés, amióta nem Tarlós István a főpolgármester, sokat veszített az értelméből. Budapest jelenleg – a kormány megítélése szerint – a budapestiek fővárosa, ezért nem véletlen, hogy nem a Duna partjára, hanem Debrecenbe mennek a milliárdok. Utóbbi településen a BMW gyár építése ugyan megtorpanni látszik, de a leállás csak átmeneti, és az sem kizárt hogy amennyiben nem jön közbe semmi, akkor nagy valószínűséggel egy ma még ismeretlen időpontban megvalósulhat a beruházás.

Mert ne feledjük: más kvalitásai ugyanis kifejezetten vannak Debrecennek ahhoz, hogy méltó fővárosa legyen Orbán Viktor Magyarországának. Nem véletlenül említettük a miniszterelnök nevét: más megközelítésben talán nem volna jó főváros Debrecen, de egy olyan országnak, amilyenné Orbán Magyarországot alakítaná, tökéletesen megfelel.

Mondjuk, kellene egy folyó, amelynek van két oldala, hogy lehessenek rajta szép hidak. Jobb fővárosokban metró is van, komolyan vehető tömegközlekedés, kulturális intézmények. Nemzeti Színház például, de minimum egy Operaház. Mert az egy dolog, hogy a Természettudományi Múzeumot Debrecenbe költöztetik, de az elgondolkodtató, hogy a Magyar Tudományos Akadémia és a Budai Vár még mindig Budapesten van. Mindezeken felül, még az Országházzal kellene valamit kezdeni. Talán kijönne a Debrecen 2030 program költségvetéséből hogy a Duna egy rövid szakaszával együtt átköltöztessék a Kósa Lajos fémjelezte alföldi városba.

Ha valamilyen okból mégsem sikerülne Debrecenből fővárost faragni, javasolnánk Felcsútot, mely település kiválóan alkalmas lenne a feladatra. Kis falu ugyan, de már eddig is rengeteg pénz özönlött oda, amit vétek volna veszni hagyni.