Futni hagyja a rendőrség a kamupártok embereit

HírKlikk 2019. május 31. 13:51 2019. máj. 31. 13:51

Az érintett körzetek nagy részében 14 hónap alatt sem a választási iroda, sem a választási bizottság elnökét nem hallgatta meg a rendőrség.

Tizennégy hónappal a tavalyi, ajánlás-hamisítási botrányoktól hangos országgyűlési választás után az összesen 256 rendőrségen landolt esetnek csak kevesebb mint felében indult nyomozás, de ezekből is csak kettő jutott el a vádemelésig – írja a HVG.

Mindkettőben a Bács-Kiskun megyei Ügyészség járt el, amely mindkét esetben hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat, amiért a vádlottak azt állították, ők maguk gyűjtötték az ajánlásokat, miközben valójában nem. A büntetéseket nem igazán lehet súlyosnak nevezni: 
az egyik eset két, büntetett előéletű vádlottjára próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, illetve közérdekű munkát szabott ki a bíróság, két büntetlen előéletűt pedig próbára bocsátott. A másik esetben ismeretlen mértékű pénzbüntetést kapott az elkövető.

Az ORFK összesítése szerint a 112 nyomozásból:

12-őt átminősítettek választás rendje elleni bűncselekményre
15-öt megszüntettek,
31-et felfüggesztettek,
17-et pedig hatáskör hiánya miatt áttettek a NAV-hoz.

Jelenleg 35 büntetőeljárás zajlik – írja a lap.

 Az Átlátszó tavaly nyáron mind a 106 egyéni választókerület választási irodáját megkereste, hogy összesen hány visszaéléssel találkoztak, illetve tettek-e ezek miatt feljelentést – ez utóbbi kérdésre a 80 válaszadó közül 27 válaszolt igennel. Őket most – közel egy év után – újra megkereste a HVG a kérdéssel, hogy mit tudnak a nyomozások állásáról, és hogy a választási szervek vezetőit kihallgatta-e már a rendőrség vagy a nyomozóhatóság.

A 27 megszólított közül 15 válaszolt a lapnak. Az érintett körzetek nagy részében 14 hónap alatt sem a választási iroda, sem a választási bizottság elnökét nem hallgatta meg a rendőrség, és a nyomozás állásáról sincsen információjuk. 

Ahol pedig kaptak információt, ott az eljárást a legtöbb esetben felfüggesztették, arra hivatkozva, hogy az elkövető kiléte nem megállapítható.

Forrás: HVG