Gábor György: ez a rezsim megálmodja a múltat

HírKlikk 2023. augusztus 2. 08:00 2023. aug. 2. 08:00

A mai magyarországi rezsim valamilyen módon egy délibábos múltból próbál építkezni, nem véletlen, hogy az első pillanatától kezdve létrehozta a maga pszeudó intézeteit, mint a Magyarságkutató, vagy a XXI. Század Intézet – mondta Gábor György, vallásfilozófus, egyetemi tanár, amikor a Klikk TV Tíz című műsorában arról beszélt, hogyan használja a kormány a múltat, a történelmet. Hozzátette, olyan narratívával keretezik a múltértelmezést, amely saját politikai, ideológiai érdekeiket jeleníti meg.

„A múltban unottan turkásznak, kiemelik azt, amiből úgy gondolják, hogy valamilyen módon tovább értelmezhető. Ez a rezsim megálmodja a múltat.” Épp a napokban derült ki, hogy a mi őseink, rokonaink a koreaiak, akik Dzsungáriából jöttek, csak mi nyugatról jöttünk, ők keletről, volt nekünk már piros pötty a fenekünkön, jöttünk a Syriusról és volt DNS- lánc – sorolta Gábor György. „Ezek a csinálmányok mindig egészen konkrét politikai érdekeket érintenek, átrajzolódik, átfestődik, átkozmetikázódik a múlt.”

A mítosz nem úgy működik, hogy megírta valaki, hanem az a jellemzője, hogy téren és időn kívül tud létezni, működni és hatni az emberekre – mondta a vallásfilozófus. „Ma is írunk mítoszokat, olvashatatlan lapokban például arról, hogy milyen az igazi celeb, hogy kell kinéznie az igazi nőnek, milyen az igazi pasas, milyen órát hord, ezek az igazi mítoszok.”

Ugyanúgy, ahogy Odüsszeusz és a társai paradigmák voltak, pozitív vagy negatív hősök, akik a társaikat mentették a tengeren át, akik mindent megtettek és voltak az árulók, a gyávák – sorolta és hozzátette, ezek ugyanúgy megvannak ma, és ezekhez önkéntelenül igazodunk.

Az Orbán-rezsim gondolkodásáról és múltfelfogásáról Gábor György elmondta, nem hiszi, hogy a naggyá válást komolyan gondolják. „Ez mindenfajta szociális, gazdasági, politikai, katonai realitástól olyan messze áll, mint Makó Jeruzsálemtől. Ez egy olyan hatalomtechnikai eszköz, amelynek – tulajdonképpen kettős beszéd, mert máshogy hangzik Brüsszelben és máshogy, ha hazabeszél – semmilyen realitása nincs.

Hozzátette, ennek az országnak pont az adja az erejét és biztonságát, hogy tagja az Európai Uniónak, de ez adja a perspektíváját is, és bármilyen próbálkozás ezt kockáztatja. A szuverenizmus politikája jól hangzik, de a világ problémáit nem Záhony és Hegyeshalom között kell megoldani. „Nem lehet ezt az országot leszűkíteni, ez csalás.”

Az, hogy mindent el lehet hitetni az emberek nagy részével, ez az identitás-politizálás – mutatott rá. Mindig létezett a történelem folyamán, de ilyen tömény formában soha. „Ez olyan, mintha drukkolsz egy focicsapatnak és hiába verik meg minden héten, akkor is annál a csapatnál maradsz.”

Az identitáspolitizálás feketén és fehéren, igenben és nemben gondolkodik, dichotomizált világot képzel el, amiben vagyunk mi a jók, a sérthetetlenek, a tökéletesek, akik kimondjuk az igazságot, a hazát szolgájuk, és ha te mást mondasz, akkor te a haza ellen lépsz fel, tehát a másik diabolizálódik – mondta Gábor György.

Az internetnek sok káros következménye van

Korábban az információt nem rakták elénk, hanem meg kellett érte dolgozni, most az a látszat keletkezik, hogy ami az interneten van, az maga a valóság – fogalmazott az egyetemi tanár. „Oly módon szűrt állapotban kapjuk az információkat, amely befolyásol, manipulál bizonyos gondolkodási irányokba. Ezek beszűkítik a világképünket és eleve arra késztetik az embert, hogy feketén és fehéren lássa a világot. Nincsenek kontrainformációk és Tusványos erre pazar példa.”

Gábor György szerint ott egy nagy buborék jön össze és mindegyik a saját elméletéről és gyakorlatáról úgy beszél, mint az egyetlen üdvözítőről. Itt nem jelenik meg kritikai hang, mert nem jelenhet meg, mert ez így komplett, ez így teljes, így buborék – tette hozzá.

A világ mindig megosztott volt

Levezetésül a vallásfilozófus elmondta, a filozófia mindig kritikai gondolkodás volt, a kritikai attitűd az, ami szépen lassan lekopott erről a világról. „Apológiák születnek, amelyek mitikus módon elhelyeznek téged, a gondolkodásodat arra polcra, ami számodra értelmezhető, felfogható, másrészt – az internet is arra ébreszt rá, hogy mennyire áttekinthetetlen ez a világ – ugyanúgy keresi az ember a válaszokat, mint az internet előtt és ezek a válaszok leegyszerűsítőek.

A világ ezzel azt hiszi, megtalálja a válaszokat a nagy problémákra, amik foglalkoztatnak bennünket – foglalta össze.

A Klikk TV műsorát itt tekintheti meg.