Garancsi István üzlettársai nyertek a kukaholding másfél milliárdos tenderén

Zutyu 2021. január 24. 07:24 2021. jan. 24. 07:24

Másfél milliárdos informatikai tendert nyert a „kukaholdingként” emlegetett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. egyszereplős közbeszerzésén a EuroMACC Adatfeldolgozó és Szolgáltató Kft.

A társaság tulajdonosai Hauser Gábor Miklós és Brasnyó Péter, akik a miniszterelnökhöz közelálló üzletemberrel, Garancsi Istvánnal együtt jegyzik a Mobil Adat Kft-t, amelynek egy időben az EuroMACC tulajdonosa is volt – írta a cégről még korábban a 24.hu

Akkor is a kukaholding és az EuroMACC között köttetett szerződés volt a téma. A cég ugyanis nem igazán boldogult a kukaholding számlázási rendszerével és hiába kellett volna üzembe helyezniük a rendszert már 2016 végén, 2017-ben még újabb egymilliárdot költöttek, az addig kifizetett 1,26 milliárd forint mellett. 

Hiába az évekkel ezelőtti problémák, a kukaholding bízik Garancsi István üzlettársaiban és ezúttal is ők nyertek a számlázási rendszer működtetésére kiírt közbeszerzési pályázaton – egyedüli indulóként. „Az NHKV Zrt. RPG programnyelven készült DB2 adatbázismotort használó tömeges számlázó rendszerével kapcsolatos hardver (kiterjesztett gyártói támogatás is), hálózat, IT biztonság, virtualizáció, operációs rendszer (szoftverkövetés is), adatbázis üzemeltetés, alkalmazás támogatás, valamint paraméterezési, számlázáshoz kapcsolódó műszaki-informatikai feladatok elvégzése. A rendszer eseti igények alapján történő továbbfejlesztése. Ezen kívül bérelt vonali, valamint szerver hoszting szolgáltatás nyújtása 7*24 órás hozzáférés biztosításával” – ez a pontos definíciója a cég feladatainak, amelyekért 1 537 284 000 forintot, vagyis több mint másfél milliárd forintot számlázhatnak és persze még az áfa is drágítja az ügyletet. 

A kukaholding egyébként nem szállít szemetet, a feladatot továbbra is a többnyire önkormányzati kézben lévő vállalkozások látják el. Az állami cég feladata az, hogy beszedje a díjakat.