Gedei József nem válaszolta meg az általa vélt közvélemény-kutatás hiteles forrását

Harkai Péter 2021. szeptember 17. 17:55 2021. szept. 17. 17:55

Forr az előválasztási hangulat a Jászságban: Gedei József, a DK jelöltje pénteken délután egy olyan kutatás eredményét posztolta közösségi oldalán, ami az ő jelentős előnyét demonstrálja. Az érintettől próbáltuk megtudni, ki készítette a kutatást és mikor, de erről nem nyilatkozott.

Dr. Gedei József, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 2. sz. országgyűlési egyéni választókerület elnyeréséért induló DK-jelölt pénteken délután az alábbi posztban jelezte:

„A Závech-kutatás (sic!) eredményének megismerése után, miszerint az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül Dobrev Klára nyerte meg a vitát, én is kaptam egy felmérési eredményt. A megkérdezett választók 53 %-a engem tart alkalmasnak arra, hogy legyőzzem a Fideszt, legyőzzem Pócs Jánost! Köszönöm választóim bizalmát! Kérem, hogy támogatásukat az ellenzéki előválasztáson, szavazással is erősítsék meg a következő napokban!”

Mindez azt sugallja, hogy a Závecz Research Közvélemény-kutató Intézet készítette felmérést, bár a jelölt a poszt alatti kérdésekre nem hitelesítette az adatok forrását. Megkerestük a felméréssel hivatkozott intézet vezetőjét, hogy első kézből értesüljünk az adatok megbízhatóságáról – avagy hiteltelenségéről.

Závecz Tibor portálunk megkeresésére annyit közölt, hogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja a hírt, az oka pedig egyszerű. Konkrétan Gedei József felkérésére nem végzett semmilyen felmérést, ami viszont nem zárja ki, hogy nem készült a jelzett választókerületben helyi kutatás. Intézete az elmúlt hónapokban készített 50-60 darab választókerületi kutatást. Ami a nyilvánosság előtt megjelent, arról mindegyikről tud: „mindenféle adat mindenféle megjelenítése rám hivatkozva nem az én felelősségem, hanem azé, aki helyettem közzéteszi. Nyilvánvaló, hogy minden politikus tudja ezt a dolgot. Aki közzéteszi, azé a felelősség.”

Természetesen megkerestük a posztot megjelentető Gedei Józsefet is, hogy személyesen tőle kapjunk választ arra a három rövid kérdésre, hogy mikor készült az általa megjelentetett felmérés, ki által és hány fős minta alapján. A DK jelöltje nem hallgatta meg a kérdéseket, további szép napot kívánva elköszönt a hívást megszakítva, s így sem azt nem tudhattuk meg tőle, honnan származnak az adatok.