Gerébi Ákos: egy sor feladatot vissza kellene adni az önkormányzatoknak

HírKlikk 2024. május 24. 17:40 2024. máj. 24. 17:40

Tatán jelenleg nem működik a hárompárti összefogás, mert nincs kivel, hiába alakult ki ez országosan. Jelenleg a Fidesszel szemben két civil szervezet indul és az MSZP-nek vannak még jelöltjei – mondta a KlikkTV Tíz című műsorában Gerébi Ákos, Tata szocialista önkormányzati képviselője. Hozzátette, olyan jelöltek indulnak Tatán a Fidesz ellen, akik nem nagyon láttak működés közben települési önkormányzatot, ez pedig megnehezíti a helyzetet és a jelenlegi fideszes polgármester hátra dőlhet. „Egy sor olyan uniós pályázatból történő beruházás van a városban, amelyet a kormány nem állított le, be tudják fejezni, és ezeket nyilván a Fidesz felhasználja a kampányában.” 

Gerébi Ákos beszélt arról is, hogy a városban még nem jelentkezett az országban megjelent új politikai erő. Ez azt mutatná, hogy ennek Tatán nagyobb politikai bázisa lehet, ami azért érdekes, mert a liberális vonalnak mindig is nagy támogatottsága volt ellenzéki oldalról. „Az ellenzéki szavazók fele baloldali volt, a másik fele kettéoszlott, részben a Jobbik felé, illetve jelentős bázisa volt a Momentumnak, előtte pedig az LMP-nek, még korábban az SZDSZ-nek is.

A politikus elmondta, azt nem érzékelik a választók, hogy a Fidesz az utóbbi időkben nagyon kiürítette az önkormányzatot közjogilag és gazdaságilag is. „Ilyen nehéz költségvetési helyzetben nem volt az önkormányzat. Miközben tavaly 17-18 százalék körül volt az infláció, a nettó állami támogatás 2-3 százalékkal emelkedett és csak a szolidaritási hozzájárulás több mint 200 millióval nőtt meg az elmúlt évihez képest. Gyakorlatilag a helyi adók terhére finanszírozzuk a költségvetést.”

Gerébi Ákos szerint egy sor feladatot vissza kellene adni az önkormányzatoknak, amelyeket menetközben elvettek, mint az egészségügyi vagy szociális szakellátást, az építésügyi feladatokat, csak ehhez hozzá kellene adni a forrásokat is. „Ahhoz az egy forinthoz, amit a költségvetéstől kapunk, ahhoz az önkormányzat két forintot hozzátesz.”

Tata egy olyan város, ahol jó lakni, az ott élő emberek lokálpatrióták – tette hozzá a szocialista képviselő.

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom