Gond lehet a vakcinás kormányzati oldal adatkezelésével

HírKlikk 2020. december 9. 14:26 2020. dec. 9. 14:26

A Vakcinainfó nevű oldalon regisztrálással lehet jelezni, hogy szeretnénk-e majd kapni a koronavírus elleni oltásból, ha elérhetővé válik. A hétfő este elindított oldallal kapcsolatban azonban rögtön adatkezelési aggályok merültek fel.

Aki jelezni szeretné az oltás iránti igényét (mert a regisztráció még csak igényfelmérés, nem kötelez semmire), annak a regisztrációs felületen meg kell adnia a nevét, a lakcímét, az életkorát, az email címét, a telefonszámát és a tajszámát.

A regisztrációs oldal aljára két kipipálandó doboz található, azaz két hozzájárulást kell megadni az adatkezeléshez:

 „Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat az adataim továbbítása céljából."

„Hozzájárulok, hogy későbbi kapcsolattartás céljából a megadott kapcsolattartási adataimat visszavonásomig kezeljék az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint."

Mindkettő az adatkezelési tájékoztatóra hivatkozik. Az első pont elfogadásával és a regisztrációval a tájékoztató szerint ahhoz járulunk hozzá, hogy a fenti adatainkat a Miniszterelnöki Kabinetiroda begyűjtse és átadja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK). A NEAK összeveti azokat az általa vezetett egészségügyi nyilvántartásokkal, és ha ez alapján megállapítja, hogy az oltás beadható, értesíti erről a háziorvost. Ez rendben is van, ezért regisztrál, aki oltást akar.

A kormány adatgyűjtése viszont nincs rendben

A tájékoztató szerint aki „továbbra is kapcsolatban kíván maradni Magyarország kormányával”, a második doboz bepipálásával „hozzájárulását adja, hogy további kapcsolattartás, véleménykérés, tájékoztatás, illetve elektronikus levél küldése céljából" a nevét, lakcímét, email címét és telefonszámát a kormány továbbra is kezelje, egészen addig, amíg nem vonjuk vissza ezt a hozzájárulást. Ekkor az adatok feldolgozásra az Idomsoft Zrt. nevű állami céghez kerülnek, amely számos kormányzati informatikai szolgáltatásért, például a nemzeti konzultáció IT-kiszolgáló rendszeréért felel.

Azt gondolhatnánk, hogy az első hozzájárulás elengedhetetlen a regisztrációhoz, a második viszont opcionális. Viszont a rendszer csak mindkét ajánlat kipipálásával engedte a regisztrációt.

Ivanics Krisztina ügyvéd a Telexnek azt mondta, az első pont alapvetően rendben van adatvédelmi szempontból, a  második pont azonban túl általános, nem derül ki belőle az adatkezelés pontos célja, és megtévesztő, hogy egy vakcinálásról szóló oldalon ilyen széles körű adatkezelési hozzájárulást kérnek. A legnagyobb probléma azonban az, hogy ehhez a hozzájáruláshoz is hozzákötötték a regisztrációt.

„Nem jogszerű a két adatkezelési cél összekapcsolása, vagyis az az eljárás, hogy ne tudjak a vakcinára anélkül feliratkozni, hogy megadnám a hozzájárulásomat ahhoz, hogy engem a kormány később is elérjen” – mondta Ivanics Krisztina.

További probléma a jogász szerint, hogy ezt az egészet intézhetné maga a NEAK is, teljesen fölösleges lépés a Miniszterelnöki Kabinetiroda beiktatása a folyamatba.

Műszak hiba lehetett?

Később már elég volt az első doboz kipipálása a regisztrációhoz, ami arra utal, hogy hibáról lehetett szó, amit kijavíthattak. A portál kérdésekkel megkereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát is, de nem kapott érdemi választ. A hiba elismerése helyett, arra kérték a Telexet, hogy „álhírekkel ne akadályozzák az oltási terv sikeres lebonyolítását”. Válaszuk szerint „téves az az állítás, hogy a regisztráció csak mindkét hozzájárulás megadása esetén végezhető el”, holott több olvasó és a portál munkatársai is így jártak. Arról, hogy mi szükség van a második, széles körű adatkezelési felhatalmazásra, nem nyilatkoztak.