Grezsa, az "önálló jelölt"

NVZS 2019. július 10. 08:10 2019. júl. 10. 08:10

Lázár János – és nem meglepő módon Orbán Viktor – imái meghallgatásra találtak azzal, hogy Grezsa István bejelentette indulását az őszi önkormányzati választáson Hódmezővásárhely polgármesteri posztjáért. Tette ezt „önálló jelöltként” – bármit is jelent az, bár függetlent biztosan nem. A Fidesz-KDNP színeiben politizáló, formálisan a kormányzópártok egyikéhez sem köthető, azaz pártonkívüli, eredeti hivatását tekintve orvos Grezsa bejelentkezése, az, hogy „magától” kisegíti a vásárhelyi dilemmában pocsoló Fideszt váratlannak tűnhet ugyan, de életútját nézve korántsem meglepő. A kampányt már meg is kezdte – Fidesz-módra konzultációt hirdetett, olyat, amely természetesen alkalmas egy „Kubatov-lista” összeállítására is.

„... úgy látom, a város rossz irányba halad, az elmúlt másfél évben tapasztalható megosztottság elég véglegesnek tűnik. Úgy érzem, az októberi választás fő kérdése, lesz-e olyan polgármesterjelölt, aki képes a sebeket begyógyítani, és képes békét teremteni, mely minden város fejlesztésének, fejlődésének alapja” – hangzott Grezsa István magyarázata az indulására.

Szavai nem kicsit csengenek egybe azzal az okfejtéssel, amellyel Lázár János alig pár nappal korábban megindokolta, hogy a helyi Fidesz felkérése ellenére miért nem vállalja a polgármesteri megmérettetést ősszel.

 „...kettészakadt a város... A vásárhelyi polgárháború kirobbantásával a jelenlegi polgármester akarva-akaratlan azt érte el, hogy ma két politikus van, aki biztosan nem tudja egyesíteni a várost. Az egyik én vagyok, a másik pedig ő: Márki-Zay Péter... Harmadik jelöltre van tehát szükség, olyan polgármesterre, aki békét tud hozni.... Olyan polgármesterre, aki be tudja fejezni a mai polgárháborút, ezt a végtelenített kampányt, amely minden vásárhelyinek oly sokba került és kerülne még a következő években” – írta Lázár János hivatalos oldalán megjelent, a hódmezővásárhelyi polgároknak szóló nyílt levelében.

De ki is az a Grezsa István, akit „önálló jelöltként” csatába küld a Fidesz Márki-Zay Péter ellen októberben?

Egy biztos, függetlennek messze nem nevezhető, de önállónak is kevéssé. Kimondható róla, hogy Lázár János embere. Nem is kicsit. Sokat köszönhet Lázárnak – akinek most minden bizonnyal kamatostul kell visszaadnia azt, amit eddig kapott tőle. Eddigi életútja, jelen pozíciói egyértelműen mutatják ezt.

Az 57 éves nős, háromgyerekes Grezsa István Hódmezővásárhelyen született. Édesanyja általános iskolában tanított. Édesapja a gimnázium igazgatója, majd később a szegedi egyetem irodalomtörténet professzora volt. Ő maga a szegedi Orvostudományi Egyetemen végzett, majd visszatért szülővárosába.

Grezsa nem csak Vásárhelyhez, de az Orbán-rezsimhez is ezer szállal kötődik.  

A politikába korán „beleártotta” magát. Jelen volt a lakitelki sátorbontáson, a Magyar Demokrata Fórum egyik alapító tagja, a 142. számú tagkönyv az övé. 1989-90 között az MDF első országos választmányának, 1990-1993 között az országos elnökségnek a tagja, saját maga azt írja önéletrajzában, hogy „Antall József miniszterelnök harcostársa”. (Antall persze már nem tud erre reagálni.) 2006 és 2009 között az MDF Csongrád megyei elnöke, majd 2009-ben kilép a pártból, azóta párton kívüli.

A kilencvenes évek végétől kezdve tevékenykedik önkormányzati politikusként: 1998-ban szerzett hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselői mandátumot, azóta folyamatosan települési képviselő. 1998-ban és 2000-ben az MDF, 2002-ben és 2006-ban a 2010-ig közéleti szerepet vállalt Tiszta Lap Hódmezővásárhelyért Polgári Egyesület támogatásával indult. 2010 óta már a Fidesz-KDNP frakció tagjaként vesz részt az önkormányzati munkában.

Az elmúlt években Grezsát talonban tartotta a Fidesz későbbi esetleges komolyabb szerepvállalásra – legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy az amúgy nyelveket nem beszélő, pontosabban egyetlen angol középfokú nyelvvizsgát felmutatni képes orvos 2014 óta többféle tisztségben segíti a kormány nemzetpolitikai munkáját, konkrétan olyan posztokon, amelyek – józan paraszti ésszel legalábbis – megkövetelnének egy orosz/ukrán nyelvtudást.

Grezsa ugyanis 2014 és 2018 között az akkor még Lázár János irányítása alatt működő Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosaként működött, 2015 és 2018 között, szintén a Miniszterelnökséghez tartozva a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa volt, majd 2018-tól a  Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszterelnökségi miniszteri biztosként tevékenykedik. Ezek a miniszteri biztosi posztok bizonyára erősítették Grezsában a Lázár, az Orbán és általában is a Fidesz iránti lojalitást: ugyanis kiválóan fialnak. A 2015-ös miniszteri biztosi feladatért havonta 972 ezer forint is járt – ahogy arról egy korabeli Népszabadság-cikk beszámolt.

Az biztos, hogy a nemzetpolitikai tisztségek elnyeréséért tett is rendesen: az ő nevéhez fűződik az (a 2004. december 5-i népszavazás után tett) javaslat, hogy a határon túl élő magyaroknak – kérelmükre – Hódmezővásárhely Tiszteletbeli Polgára címet adományoznak. Húszezren meg is kapták.

Azt persze nem tudni, hogy egy önálló jelöltnek honnan lesz pénze-paripája-fegyvere a kiszámíthatóan intenzív kampány lefolytatására – Grezsa ezt egyelőre azzal üti el, hogy „barátai és családtagjai segítik, de várja a pártokon túl magánszemélyek, civil szervezetek, baráti közösségek és vállalkozások támogatását is”.

Az meg végképp rejtély, hogyan tudta máris belevetni magát a harcba úgy, hogy Lázár alig négy nappal azelőtt mondott nemet a helyi Fidesz felkérésére, hogy vállalja el a polgármesterjelölti tisztet Vásárhelyen. Az ugyanis nehezen feltételezhető, hogy pont a saját embere indulna el ellene.

Mindenesetre Grezsa – „Grezsa doktor kérdez” címen – már el is indította azt a konzultációt, amelynek keretében négy kérdést tesz fel a válaszolni hajlandó választópolgároknak, mégpedig a következő felvezetéssel: „Jelenlegi polgármesterünk a jövőben nem akarja támogatni a városi kórházat, mondván: az intézmény fenntartója már nem a város, hanem az állam”. Az első kérdés arra keresi a választ, hogy támogassa-e rendszeresen a mindenkori városvezetés a kórház fejlesztését; a második úgy szól, hogy kialakítsanak-e a város pénzén 50 darab, kétágyas, fürdőszobás, klimatizált kórtermet; a harmadikkal arról kérdezi a válaszadókat, hogy a városnak támogatnia kell-e a gyermekosztály felújítását; s végül a negyedik így szól: „Támogatja-e Ön, hogy a mindenkori városvezetés fiatal orvosokat, szakdolgozókat segítsen otthonteremtési támogatással letelepedni városunkban?”.

A kérdések közül egyébként az utolsó három egyben a kampányígéretei is lesznek – közölte. A kellően demagóg kérdések (ki nem szeretne egészségügy fejlesztést?) azonban még ezen túl is multifunkcionálisak: Kubatov-lista készítésére is alkalmas ugyanis a kitöltőnek meg kell adnia a nevét, a születési dátumát, lakcímét és azt is, hogy milyen telefonszámon és/vagy e-mail címen lehet az illetővel kapcsolatba lépni.

Aki kíváncsi Grezsa doktorra, itt megtekintheti az indulását bejelentő videót: