Gulyás Gergely: az eredményességet tekintve, Magyarország az uniós tagállamok legsikeresebb egyharmadába fog tartozni 

HírKlikk 2020. július 10. 17:29 2020. júl. 10. 17:29

Csütörtökön járt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Klikktv-ben, ahol többek között beszélt arról, hogy Orbán Viktor a jövő hétre, hétfőre és keddre rendkívüli parlamenti ülést hívott össze.

Sajtóértesülésekkel ellentétben „a házelnök fog – várhatóan a KDNP frakcióvezetőjével – benyújtani egy országgyűlési határozati javaslatot, amely mandátumot ad a kormánynak az uniós gazdaságvédelmi hitellel kapcsolatos tárgyalásokra” – mondta Gulyás Gergely. A miniszter hozzátette, hogy „a mai napig averzóink vannak ezzel a hitellel kapcsolatban, mert eddig nem volt  közös eladósodás a tagállamok között. Arról van szó, hogy 750 milliárd euró értékben – ami egyébként a hét éves költségvetés hetven százaléka – az Európai Unió hitelt fog felvenni. És ugye ingyen pénz nincs. Tehát két út lehetséges: vagy valamilyen uniós adót vetnek ki, vagy pedig a tagállamok fizetik be” – fejtette ki a miniszter. Fontos elemként említette, hogy „szolidárisak vagyunk azokkal a déli államokkal, amelyeknek erre a csomagra nem csak azért van szükségük, hogy a gazdaságuk gyorsabban, eredményesebben induljon újra.”

A magyar gazdasági visszaesés a legfrissebb prognózis szerint, hét százalékos lesz. Gulyás Gergely úgy véli, ez pesszimista jóslat. „A kormány álláspontja alapján, ez mindössze mínusz három százalék lesz.”

A miniszter hangsúlyozta: „a koronavírus-járvány valamennyi európai gazdaságot, így a magyart is súlyosan érintette. De szerintem a magyar ellenállóképesség a legjobbak közé fog tartozni. Eredményességét tekintve, a magyar gazdaság az uniós tagállamok első harmadába fog tartozni.”