Gulyás most állította fejre Tarlóst

Németh Péter 2019. szeptember 10. 17:10 2019. szept. 10. 17:10

A véletlen nagy művész; elképesztő helyzeteket tud teremteni. A futballban már megszoktuk, hogy olykor nagyon megtréfálja a csapatokat egy-egy sorsolás; kiemelkedő képességű csapatoknak nehezíti a helyzetét, miközben a könnyebb fajsúlyúaknak utat nyit. Vannak persze irányított sorsolások is, amikor pontosan az a cél, hogy az ilyen vad helyzeteket elkerüljék.

A főpolgármester jelölteket is sorsolták, mégpedig annak érdekében, hogy eldőljön, ki hányas sorszámmal kerüljön fel a szavazólapra. És mit tesz Isten, az első helyre Tarlós István került, az utolsóra pedig Karácsony Gergely. Szakértők mondják, hogy a nem tudatos választók, akik elmennek ugyan szavazni, de nincs előre kiszemelt favoritjuk, többnyire az első helyen szereplőt jelölik meg, vagyis, e szerint, Tarlós lépéselőnyt szerzett, amivel korántsem akarom azt állítani, hogy itt máris csaltak, tényleg csak a balszerencséjét okolhatja Karácsony.

Ráadásul úgy, hogy kettőjük közé beékelődött Berki Krisztián, Thürmer Gyula és Puzsér Róbert is. Akik, főként az első kettő, némi meglepetésre tudták összeszedni az elegendő ajánlást; csak az utolsó pillanatban derült ki, hogy nevük majd ott szerepelhet a szavazólapon. Sokan állítják, én persze nem azonosulok az ilyen véleményekkel, hogy Berkit és Thürmert tulajdonképpen a Fidesz nevezte be a versenyre, sőt a kormánypárt aktivistái dolgoztak be nekik, gyűjtötték össze az aláírásokat. De azt javaslom, ne foglalkozzunk az ilyen összeesküvés-elméletekkel, fogadjuk el, hogy olykor a véletlen és a szerencse kezén fogva járnak. 

Na de az már nem a véletlen műve, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter sietve bejelentette: amennyiben Karácsony nyeri a választásokat, akkor értelmetlenné válik és érvényét veszíti a Fővárosi Közfejlesztési Tanács. A tudósítás szerint Gulyás kifejezetten Karácsony nevét említette, nem azt mondta, ha ellenzéki győzelem lesz, amivel azért elismerte, hogy a többi versenyzőt nem tekinti sem ellenzékinek, sem vetélytársnak.

Ha ugyanis szó szerint értelmezem a miniszter szavait, akkor Thürmer Gyula például élvezheti Orbán Viktor támogatását, de Berki Krisztián feje se fájjon, a kormányfő által megígért 1000 milliárd forint a rendelkezésére fog állni. Ne feledjük ugyanis, hogy Orbán Viktor ezt a számot említette, amikor a megállapodás megköttetett. Ám akkor senki egy szóval nem említette, hogy ez az ígéret kizárólag a Fidesz főpolgármesterének jár, ellenkezőleg. Hosszútávú tervekről és fejlesztésekről beszélt, és ennek még egy éve sincs.

Tavaly novemberben köttetett meg a megállapodás és jött létre az a grémium, amelynek maga a miniszterelnök is elnöke. A Fejlesztési Tanácsnak ugye maga Tarlós is vezetője, meglehet, hogy ezzel kapcsolatban említette Karácsony a vétójogot, amellyel sosem élt a főpolgármester. Ugyanakkor nincs kizárva, hogy éppen ez ihlette meg Gulyás Gergelyt, hogy legott bejelentse: Karácsony győzelme esetén a főváros kihátrál a megállapodásból.  „ Ez egy politikai, és nem egy közjogi megállapodás, ilyen értelemben az kettejük között érvényes.” - fogalmazott Gulyás, amellyel egyébként azonnal komolytalanná tette a kormány ígéreteit, és rendeleteit is, nemkülönben magát a kormányfőt.

Ez azonban ennél többet is jelent. Illetve többet kellene, hogy jelentsen. Túl azon, hogy ha Tarlós komolyan veszi Budapestet, akkor ennek kellene annak a pillanatnak lennie, amikor  bejelenti: ha nem szívja vissza Gulyás ezt a mondatot, és teszi általánosan érvényessé az aláírt dokumentumot, akkor visszalép a jelöltségtől. Jól tudjuk persze, hogy Tarlós ezt nem fogja megtenni, ez esetben a fővárosiakban kellene annyi büszkeségnek lennie, hogy elcsapják a kormánypárti jelöltet. Egy normális országban, egy város büszke lakóival ugyanis nem lehet packázni, nem lehet a demokráciát félvállról venni, és kizárni a lakókat a választás lehetőségéből. Egyetlen tisztességes országban sem fordulhatna elő, hogy megzsarolják az embereket, és az általuk befizetett adóforintok elköltését személyi feltételekhez kötik. Ahol ezt megteszik, azonnal fejre állítják a saját jelöltjüket.  Szóval egy normális fővárosban máris megbukott a kormány embere. 

Vajon Budapest normális?