Gurmai Zita: új jóléti modell kell Magyarországnak

HírKlikk 2023. szeptember 2. 18:08 2023. szept. 2. 18:08

A NER lebontásáról és a skandináv jóléti modell bevezetéséről beszélt Gurmai Zita, az MSZP országgyűlési képviselője, illetve Korózs Benjamin, a Societas elnöke Tatabányán, a 73. Bányásznapon. 

„Magyarországnak új modellre van szüksége, az MSZP pedig szociáldemokrata modellt ajánl, ami jövőt épít, ami az embert helyezi a középpontba” – mondta Gurmai Zita Tatabányán, az MSZP fórumán. „Mi nem csodát, hanem végrehajtható, bizonyított, világos alternatívát, Jóléti Magyarországot kínálunk. Egy teljes modellváltást persze nem lehet hónapok alatt bevezetni. Az a kultúra, az a félelem, az a szorongás, amit a Fidesz-propaganda meglovagol hazánkban, nem tűnik el hetek alatt” – hangsúlyozta az ellenzéki országgyűlési képviselő, aki szerint a szocialisták olyan alternatívát kínálnak, ami érti: a modern világ bizalomra, együttműködésre, nyitottságra, tudásra és szolidaritásra épül. „Olyan alternatívát, amely egyszerre biztosítja polgárai jólétét és versenyképes, modern gazdaságot teremt. Ahol a gazdaság alapját a tudás, a bérezés alapját az erős szakszervezetek és a jólét alapját a magas minőségű közszolgáltatások jelentik” – fogalmazott Gurmai Zita. Hozzátette: ezt a modellt nem Kazahsztánban vagy Azerbajdzsánban kínálják. „Ha Orbán Viktor azt mondja, menjünk keletre, mi, szocialisták azt mondjuk, tekintsünk inkább északra és vegyünk példát a skandináv államoktól, amelyek 100 éve sikeresen működtetik ezt a modellt. A damaszkuszi vagy a perzsa acélból remek kardok készültek – a középkorban. De mi a svéd acélt preferáljuk, mert a 21. században nem kardokat, hanem korszerű berendezéseket akarunk” – mondta Gurmai Zita. 

Az MSZP-s politikus öt területet jelölt meg, ahol azonnali beavatkozásra van szükség, ahol a legnagyobb a baj: bérek és munka, az EU-s források elérése, iskolák és képzés, önkormányzatok és felsőoktatás. Gurmai Zita hangsúlyozta: ha ezeken a területeken történne valami, azzal máris erős lépéseket tennénk egy normális, jóléti ország felé.

„Eltökélt vagyok, de nem naiv. Tudom, hogy a NER lebontása nem megy egyik napról a másikra. Csak tégláról-téglára lehetséges, ezt már megtanulhattuk. Néhány téglát sikerült lebontani 2019-ben, itt Tatabányán is, de a NER fala mégis épen maradt egy évvel később” – mondta a szocialista politikus. „Most nekifutunk ismét” – tette hozzá. Gurmai Zita szerint 2024-ben az MSZP újra lebont néhány téglát, hogy 2026 után a fal se álljon többé.

Az MSZP-s politikus szerint pártja erős programot ajánl, amely jó az országnak, de jó a helyieknek is. „Tatabányán összefogva, összekapaszkodva megőrizzük pozícióinkat” – utalt a jövő évi önkormányzati és európai parlamenti választásokra.

„Hallottam, hogy az MSZP programjában a jóléti Magyarországról van szó, mi szerencsések vagyunk, itt van Felcsút nyolc kilométerre. Ott van igazán jólét” – viccelődött Zsidek Ferenc, az MSZP tatabányai elnöke a fórumon, majd átadta a szót Korózs Benjáminnak, a Societas elnökének. 

„A skandináv modell, amit az MSZP a programjában meghirdetett, az embert, a polgárt, a tudást és a jólétet állítja középpontba” – hangsúlyozta az MSZP ifjúsági szervezetének elnöke. Korózs Benjámin szerint mindez három pillérre épül. Az első pillér a tudás és a jövő gazdasága, ami a szennyező, romboló iparágak helyett a tudást, a fenntarthatóságot és a nyitott kereskedelmet célozza. A második pillér a szervezett munkaerő: ehhez erős szakszervezetek szükségesek, amelyek képesek kiharcolni a magas béreket és jó bérmegállapodást kötni a munkáltatókkal. Hozzátette: az MSZP mindebben partnere a szakszervezeteknek. A harmadik pillérnek a magas színvonalú közszolgáltatásokat nevezte. Korózs Benjámin szerint a Fidesz az utóbbi 13 évben mindezt elvette az emberektől. A megoldást abban látta, hogy újra elinduljanak az uniós támogatások Magyarországnak; indoklása szerint borzasztó nagy szükség lenne működő kórházakra, magas színvonalú oktatásra és szociális szektorra. „Önöknek is joguk van úgy élni, ahogy a skandináv országokban élnek az emberek” – hívta fel a figyelmet a Societas elnöke a tatabányai Bányásznapon. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom