Gyárfásnak nem állt érdekében Fenyő ellen fellépni

HírKlikk 2021. november 18. 17:17 2021. nov. 18. 17:17

Dr. Székely Ferenc, a Nap TV egykori főszerkesztője, majd az MTV ügyvezető alelnöke és Born Ádám, a Nap-kelte főszerkesztője vallomásával kívánta a Fővárosi Bíróság folytatni Gyárfás Tamás és Portik Tamás perét. A két tanú a szeptemberi tárgyaláson már válaszolt a bíró és az ügyész kérdéseire, ezúttal a védelem és a vádlottak kaptak lehetőséget arra, hogy észrevételeket tehessenek, valamint kérdéseket tegyenek fel. Dr. Székely Ferenc, mint kiderült, tévedésből nem jelent meg a tárgyaláson, így őt később hallgatják meg.

Gyárfás Tamás szerződésekkel, dokumentumokkal alátámasztva sorra cáfolta Born Ádámnak a legutóbbi tárgyaláson, szeptember 30-án tett állításait, aki akkor azt vallotta, hogy az MTV egymásnak ellentmondó két szerződést írt alá. Gyárfás közölte, hogy bár nem hivatott az MTV-t megvédeni, de ilyen gittegylet nincs. Miután Gyárfás átadta a bíróságnak a Born által említett szerződéseket, amelyekben egyaránt az állt, hogy a Nap TV-nek egyetértési joga volt a Nap-kelte főszerkesztőjének kinevezésére, Born Ádám visszakozott. Gyárfás közölte, hogy először nem zárkózott el Born szerepvállalásától, csak azt kérte, hogy Born ismertesse meg vele az elképzeléseit. Gyárfás meg is mutatta azt a levelet, amelyben ezt kérte tőle. Miután válaszra sem méltatták, Gyárfás nem járult hozzá, hogy Born legyen az akkor már jól ismert műsor főszerkesztője, annak ellenére, hogy őt Fenyő János javaslatára kívánta az MTV ügyvezető alelnöke a műsor élére állítani.

Fenyő és Gyárfás kapcsolata ekkor, ettől durvult el. A Vico Rt. tulajdonosa mindenekelőtt a tulajdonában álló Népszavában támadta tűzzel-vassal Gyárfást. A cikksorozat addig tartott, amíg Peták István, az MTV 1996. október 1-jén megválasztott elnökének kérésére, a Kereskedelmi Kamara választott bírósága el nem döntette, hogy a szerződések alapján kinek van igaza. Az állásfoglalás egyértelműen Gyárfásék mellett szólt, így 1997. január 1-jétől a Nap TV Kft. teljes joggal visszakapta a Nap-kelte szerkesztésének jogát. Az MTV elnöke 1996. december közepén erről írásban értesítette Fenyő Jánost és Born Ádámot.

Gyárfás dokumentumokkal, Népszava cikkekkel igazolta, hogy 1996. október 11-ig sorra zajlottak, utána viszont megszűntek ellene a támadások. Gyárfás a továbbiakban nem tapasztalta, hogy Fenyő János foglalkozott volna vele. Gyárfás költői kérdésként vetette fel, ezután mi érdeke lett volna, hogy Fenyő János ellen 16 hónappal később, 1998. február 11-én bárkinek egy életre kiszolgáltassa magát, bárkit arra ösztönözzön, hogy ölje meg – volt – üzleti vetélytársát.

Fenyő és Gyárfás párharcának lezárulását Székely Ferenc alátámasztotta. Akárcsak 2019. május 8-i vallomásában, a tárgyaláson is elmondta, a viszály megszűnt. „Miután Peták István a Nap TV-nek, azaz Gyárfás Tamásnak visszaadta az egész műsorkészítés jogát, azzal Gyárfás Tamás mind jogilag, mind erkölcsileg, mind üzletileg, valamint minden tekintetben győztesen került ki a konfliktusból. …Gyárfás Tamás látványos örömünnepet nem tartott, hanem csendben csinálta tovább a dolgát… az a mélységes, mély színvonalú sajtóháború, amit nem is mindig ők személyesen folytattak, ez varázsütésre megszakadt… utána nem születtek olyan újságcikkek, amelyekben az egyik fél a másikat támadja.”

„Én azt a saját szememmel láttam, az 1996-os sajtóbálon, hogy Gyárfás Tamás és Fenyő János kezet fogtak egymással, ami korábban elképzelhetetlen lett volna… Én annyit láttam ebben a kézfogásban, hogy hagyjuk már egymást és mindenki csinálja a dolgát.”

Bár a vádiratban az ügyészség tanúi között nem szerepelt, a tisztánlátás érdekében, Póta Péter bíró tanúként idézte Csúcs Lászlót, a Magyar Rádió 1993-ban és 1994-ben teljes elnöki jogkörrel felruházott egykori alelnökét, hiszen ha valaki, ő tudta igazán, hogy Fenyő János miként járt el a Magyar Rádió tulajdonában álló RTV Újság megszerzése érdekében. A bíróság megkapta Csúcs László 2014-ben megjelent Pénz és Média című könyvét, amelyben a Fenyő János rádiós története című fejezet kiemelten erről szól. A tárgyaláson dr. Csúcs elmondta, ő a kiadási jog mikéntjéről egyáltalán nem tudott, neki arról volt tudomása, hogy Fenyő meg akarta venni a Magyar Rádiótól az RTV Újságot. Amikor vele erről tárgyalt, egyértelműen nemet mondott neki. Szilvássy Mihályné ezzel szemben azt állította, hogy Fenyő és Csúcs László között erről szó esett, de Csúcs László hangsúlyozta, ilyenre ő nem emlékszik.

A Magyar Rádió egykori elnöke felelevenítette, hogy amikor Fenyővel tárgyalt, annak derekán pisztolytáska volt.

Gyárfás Tamás észrevételében felidézte Csúcs László könyvéből, a szerző által leírtakat: miután Fenyő Jánost 1998 februárjában a nyílt utcán meggyilkolták, egy lélegzetelállító műsor hangzott el a Magyar Rádióban. Ebben a majd egy órás műsorban Fenyő János küzdelmes életéről nyilatkozik. Gyárfás megkérdezte Csúcs Lászlótól, hogy mi hangzott el ebben a riportban, a bíróság azonban úgy döntött, hogy Csúcs László erre a kérdésre ne válaszoljon.

Gyárfás Tamás ügyvédje, dr. Zamecsnik Péter egy korábbi beadványban már arra kérte Póta Péter bírót, hogy kérje be az MTV-től a nem sokkal Fenyő tragikus a halála előtt készült riportot, amely minden bizonnyal számos nyitott kérdésre feleletet adhat.

A bíróság az Egyesült Államokban tartózkodó Székely Herberttel, Fenyő János egykori munkatársával online kapcsolatot teremtett. Székely Herbert közölte, hogy 1994. után Fenyő Jánossal Gyárfás Tamásról nem beszélt, pusztán különböző folyosói pletykákat hallott.

 

Forrás: Hírklikk