Gyereknapon is sokan választják a szabadidős tevékenységet

HírKlikk 2024. május 25. 10:11 2024. máj. 25. 10:11

​​​​​​​Egyre többet költünk szabadidős tevékenységre 2022-ben, 50 százalékkal magasabb értékben, mint korábban. A szektorban lévő vállalkozások csökkenő száma mellett, a foglalkoztatás növekedett, és 2022-ben 10 százalék feletti átlagos árbevétel arányos nyereséget értek el – olvasható az Opten által, a gyereknapra készített elemzésben.

Idén május 26-án ünnepeljük a Gyereknapot. Az élményszerzés egyik kiváló módja a szabadidős tevékenység. A szabadidős tevékenységet végző cégek jellemzően a TEÁOR 932 egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység kategóriába tartoznak. Ebbe a kategóriába nemcsak a játszóházak sorolhatók, hanem ennél szélesebb kör is idetartozik, például a vidámparkok, valamint a szabadidő-eltöltés jellegű vásárok és bemutatók is. Az Opten – portálunkhoz eljuttatott – elemzésében olvasható tények és megállapítások erre a kategóriára vonatkoznak.

Az információs cég adatai alapján 2024-ben ebben a körben jelenleg 1300 társas vállalkozás nyújt lehetőséget a szórakoztatásra és a szabadidő hasznos, érdekes eltöltésére. Az idei cégszámok még mindig négy százalékkal elmaradnak a járvány előtti évhez képest. Úgy tűnik azonban, hogy ebből csak három százalék írható a járvány rovására, míg a további egy százalékot az alapítási kedv növekedésének a megszűnésekhez viszonyított lassúbb üteme indokolja. Az alapítási kedv 2021-től folyamatosan nőtt, évről-évre több új vállalkozás jelent meg a szektorban. 2023-ban 16 százalékkal több új cég alakult, mint az előző évben. Ugyanakkor 2022-től erős növekedés mutatkozott a megszűnt cégek számában is, ami miatt 2021-től folyamatos cégszámcsökkenés következett be 2023-ig.

Csökkenő cégszámok mellett ugyanakkor nőtt a foglalkoztatás ebben a körben: 2023-ban több mint hét százalékkal. A járvány éveiben a folyamatos létszámcsökkenés jellemezte a területet, azonban 2022-ben fordulat következett be, és mintegy 4,5 százalékos növekedés történt. A cégszám csökkenésével ellentétben, a szektor növekedése jellemző, ami a létszám esetében azt jelenti, hogy 2023-ban megközelítette a járvány előtti állapotot, meghaladva a 4700 főt.

A szektor erősödését mutatja az árbevétel kiugróan magas emelkedése 2022-ben, ami 50 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. Ez a növekedés jótékony hatással volt a szektor nyereségességére is, jelezve, hogy a szórakoztatás és szabadidős tevékenységek iránti kereslet visszatért, sőt, növekedett a járvány utáni időszakban.

 A járvány első éve, a „hermetikus” lezárások miatt, súlyosan érintette a felfutó szektort, és a terület árbevétele mintegy megfeleződött. Ez még inkább sokkoló lehetett annak tükrében, hogy 2019 kimagasló év volt, 2018-hoz képest 41 százalékkal nőtt az árbevétel. A 2022. évi árbevétel megugrása azonban a szektor erősödését mutatja, hiszen a vizsgált öt év legmagasabb árbevétele realizálódott. Ebben részben az inflációnak is szerepe volt, de így is a járvány előtti év árbevételét több mint 15 százalékkal haladta meg.

A terület erősödése a jövedelmezőségben is megmutatkozik, 2021-ben és 2022-ben rendre tíz százalék feletti átlagos árbevétel arányos nyereséget értek el, amit a járvány előtti időszakban sem tudtak felmutatni. Ez a tendencia azt jelzi, hogy a szórakoztatás és szabadidős tevékenységek iránti kereslet nemcsak visszatért, hanem növekedett is a járvány utáni időszakban – mutat rá az Opten elemzése.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom