Gyerekszállás helyett, fideszes kúria épült

HírKlikk 2020. október 20. 19:45 2020. okt. 20. 19:45

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az alig több mint ezer lelket számláló Biriben épült fel a Le Til Kúria, amit eredetileg gyerektáborok részére terveztek.

Kicsit idegenül is fest a high life, a parkolóban sorakozó sok tízmilliós autó és a kúria vezetője fején virító Dior-napszemüveg éppen itt, Biriben, az ország egyik kimondottan hátrányos helyzetű, súlyos munkanélküliséggel küzdő térségében, a Dél-Nyírségben – írja a 444.

Az épületben rengeteg esküvőt, privát bulit, konferenciát, sőt, még néhanapján képviselő-testületi ülést is tartanak.

Utóbbi azért lehetséges, mert a rendezvényhelyszín megálmodója Szálku István, fideszes önkormányzati képviselő, a helyi polgármester fia.

A Li Til kúria azonban az önkormányzat 2015-ös közleménye szerint, azzal a fő céllal épült, hogy abban 30 férőhelyes ifjúsági szálláshelyet alakítsanak ki, ahol „egész évben lehetőség nyílik a diákok, szervezett csoportok és egyéni látogatók (csereprogramban résztvevő diákok, képzésre érkezők) kulturált elszállásolására, illetve egyéb rendezvények megtartására”.

Erre kértek „Gyermek- és ifjúsági tábor létrehozása Biri Községben” projektcímen 35 millió forint európai uniós támogatást.

Jelenleg a Le Til Kúria honlapján azt írják, hogy a főépület emeletén elhelyezkedő hálótermekben 19 főt kényelmesen el tudnak helyezni, plusz kettőt az „elnöki lakosztályban”. Ez már szembemegy az önkormányzat közleményével, miszerint „30 férőhelyes” szállást alakítanak ki. Arról nem is beszélve, hogy arról sehol nem olvasható semmi, hol, hogyan mikor alszanak itt azok a gyerekek, akik oktatásra, továbbképzésre vagy cserediákként érkeznek a faluba.

Helyette inkább az esküvők befogadásáról olvashatunk.

„A Kúria jóval több, mint egy csodás esküvői helyszín. Számunkra a nagy nap tökéletessége: a precíz szervezés, gyönyörű kivitelezés, minden apró mozaik tökéletes egymáshoz illesztése egy könnyed, fesztelen és örökké emlékezetes élménnyé formálva. A Le Til Kúria a párok által elképzelt álomesküvő maga.”

A portál megkereste a polgármestert, aki a kúria rendezvényszervezőjéhez irányította az újságírókat. Szálku István azonban elmondta, hogy szoktak gyerekeket táboroztatni, és különben is, egy kifutott pályázatról van szó.

A portál szerette volna megtudni, hogy mikor, milyen turnusokban, honnan érkeznek a Le Til Kúriába a gyerekek. Szálku azt ígérte, e-mail-ben küldi a választ, de a cikk megírásáig erre nem került sor.

Forrás: 444.hu