Győrfi Pál elárulta, hogy hány beteget látott el az új orvosi ügyelet az első napokban

HírKlikk 2024. október 5. 10:45 2024. okt. 5. 10:45

18 telephelyen 259 beteget láttak el az orvosok az elmúlt három napban a fővárosban az új háziorvosi ügyeleti rendszerben – tájékoztatott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Összességében a három nap alatt 259 beteget láttunk el, köztük 59 gyermek, illetve 17 év alatti fiatal volt. Ami még fontos talán, hogy igazán súlyos esettel nem találkoztunk, jellemzően enyhe tünetekkel – torokfájás, gyengeség, szédülés stb. – miatt fordultak az ügyelethez a betegek, akiknek körülbelül 15 százalékát kellett aztán tovább irányítani még valamilyen kivizsgálásra, ellátásra, kórházba. A többieknek gyakorlatilag sikerült megoldani az egészségügyi problémáját – számolt be az InfoRádióban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Hozzátette: a 259 betegből 150 beteg kapott valamelyik ügyeleti telephelyen ellátást, ők azok, akik az ambulanciákra mentek be, 16 óra és 22 óra között, ahol háziorvosi ügyeleteken látták el őket, este 22 óra után pedig a mentőszolgálat által működtetett sürgősségi ügyeletek működtek.

„73 címre ki is mentünk ügyeleti kocsival, és a lakásukon kapták meg az ellátást azok a betegek, akik az általános állapotuk vagy az élethelyzetük miatt nem tudtak bemenni az ügyeletre" – sorolta a szóvivő.

A rendszer terhelése a várakozás alatt maradt, mondta még Győrfi Pál, hozzátéve, hogy amikor a budapesti ellátórendszert tervezték, akkor hiteles adatokra a korábbi időszakból nem támaszkodhattak, hiszen eddig magánszolgáltatók, különféle módon, struktúrában végezték ezt az ellátást, önkormányzati finanszírozással, alvállalkozók bevonásával. Más alapján terveztek: lakosságszám, településszerkezet, népsűrűség, egészségügyi intézmények stb.

„De még előttünk van az első hétvége, olyankor a tapasztalatok szerint jelentősen megnő a betegszám, valamint ugyan komoly tájékoztatás előzte meg az ügyelet indulását, de azért kell idő a betegeknek is, amíg megszokják, hogy a 1830-at kell hívni, vagy hogy hol vannak az új ügyeleti telephelyek. Ezért még nem vonnék le messzemenő következtetéseket” – mondta Győrffy Pál. 

Forrás: InfoRádió


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom