Győr fideszes polgármestere szembement saját pártjával az MSZP-s javaslat érdekében

Harkai Péter 2020. március 1. 13:52 2020. márc. 1. 13:52

Pollreisz Balázs, a közös ellenzéki győri MSZP-s polgármesterjelölt a januári kampány során és a választás eredményét követően is ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz a város jövőjéért. Történik mindez olyan sikerrel, hogy Dézsi András Csaba, Győr fideszes polgármestere Pollreisz négy javaslatát is beépítette a pénteken megszavazott költségvetésbe – ráadásul a Fidesz-frakció szándéka ellenére és a város idei 70 milliárdos büdzséje javára.

A hivatalos beszámoló szerint, a költségvetés tárgyalásakor „Dézsi Csaba András az ellenzéki javaslatokat is pozitívnak találta, és egy kicsit módosított formában megvalósíthatónak tartotta őket”, de ennél jóval érdekesebbek a részletek.

Pollreisz Balázs a pénteki testületi ülésen négy olyan, a város életét meghatározó javaslatot terjesztett elő, amiről úgy vélte, hogy bár elutasító döntés születhet, de tartja magát a politikai fogadalmához és a város érdekében dolgozik. Talán ő lepődött meg a legjobban, hogy milyen sikert ért el, ráadásul hajdani ellenfele, a fideszes polgármester segítségével.

Az MSZP-s politikus eredetileg szimbolikus ügyként kezelve vitte a testület elé a légszennyezettséget mérő költséghatékony mobilállomások telepítését, az előző polgármester Borkai Zsolt által megszüntetett érdekegyeztető tanácsok felélesztését, valamint a szentiváni városrész egy elhanyagolt utcájában a közvilágítás helyreállítását.

A negyedik s talán a legfontosabb beterjesztésként értékelte egy gazdaságbiztonsági alap létrehozását, amellyel a nagyobb létszámleépítések miatt, munkanélkülivé válók tb-jogosultságát jelentő minimál-költség befizetését vállalná át, s az eddigi három hónapra járó munkanélküli segély utáni időszakra is biztosítaná az önkormányzat.

-A személyes beszélgetéseink alatt sikerült meggyőznöm a polgármestert, hogy mindezek – a várost érintő – lényeges témák és ígéretet tett arra, hogy a testületi ülésen támogatja a beterjesztésemet – nyilatkozta a Hírklikknek Pollreisz Balázs. – A Fidesz-frakció vezetője viszont úgy reagált minderre, hogy szó sem lehet róla, hogy a testület egy szoci módosítót megszavazzon. Ennek ellenére, a költségvetési vitában benyújtottam az indítványaimat, az érveimet elmondtam, amire Dézsi polgármester meglepetésemre úgy válaszolt, maximálisan egyetért, az indítványaimat befogadja és áthelyezné más, már meglévő költségvetési források alá. Hogy mindez a testületi vitában és a jegyzőkönyvben is világos legyen, szót kértem és rákérdeztem, hogy akkor ez azt jelenti-e, hogy befogadja a javaslataimat a polgármester, mire a válasza egyértelmű igen volt.

Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere ezt követően mind a négy, az MSZP-s politikus által benyújtotta módosítás részletes kidolgozására és a költségvetésbe történő beillesztésére utasította a jegyzőt.

A fentiek tükrében, mégis megvalósulni látszik az, a város érdekében tett ígéret, hogy az emberek érdeke lesz az első Győrben – ha kell, a Fidesz pártpolitikájától függetlenül is.