Győrben Orbán Viktor nyerte a választást

Föld S. Péter 2020. január 26. 21:01 2020. jan. 26. 21:01

Behúzta a kötelezőt a győri önkormányzati választáson a Fidesz. Jelöltjük, Dézsi Csaba András kardiológus nyert az ellenzéki pártok által támogatott Pollreisz Balázs előtt. Ezzel eldőlt, hogy a győriek – tisztelet a nem kisszámú kivételnek – Orbán Viktorra szavaztak. Nem érintette meg őket a Borkai-botrány, vagy ha igen, az azóta eltelt idő elegendő volt arra, hogy leperegjen róluk. A győriek többsége valójában nem Dézsi Csaba Andrásra szavazott, hanem Orbán Viktorra. A pártpreferencia felülírta a sokszor hangoztatott konzervatív értékeket.

A Borkai-botrány nem sokkal az októberi választás előtt pattant ki, amikor az Ördög ügyvédje nevű blogon megírták, hogy Borkai Zsolt (volt) polgármester egy horvátországi luxusjachton pénzen vett örömlányokkal múlatta az időt, s a szexuális vonulat mellett, egy korrupciós szál is felsejlett. Bele is bukott a Fidesz a botrányba – igaz, nem Győrben, hanem Budapesten és egy sor megyei jogú nagyvárosban. A győrieket csak kevéssé hozta lázba polgármesterük botlása. Emberek vagyunk – mondta a tévében egy megkérdezett járókelő –, mindenkivel történhet hasonló.

A napokban aztán az is kiderült, hogy az esetről már jó egy évvel ezelőtt tudott a Fidesz vezérkara. Látták az ominózus pornó-videót, vagy legalábbis hallottak róla, hogy létezik. A családbarát párt vezérkarának több prominense – így Kubatov Gábor, Kősa Lajos, és maga Orán Viktor is – értesült arról, hogy mit művelt a szentéletű győri polgármester. Ám szokás szerint, osztottak és szoroztak, majd a matematikai műveletek elvégzése után arra jutottak, hogy Borkai ezzel együtt is hozni fogja a várost. És most, január 26-án, a győriek abban a tudatban mentek el szavazni, hogy a Fidesz vezetői jó egy éven át falaztak a polgármesteri tisztségre méltatlanná vált Borkainak.

Nem lehetnek büszkék a győriek a mostani választásukra. Egy – a gyanú szerint – korrupt és a videó-felvételek alapján erkölcstelen volt polgármestert támogató párt jelöltjére adták a voksukat. (Tisztelet a már említett kivételnek.)

Ezzel egyúttal azt is bizonyították, hogy mennyit jelentenek számukra a sokszor hangoztatott keresztény és konzervatív értékek. Semmit. A győriek ezen a január végi vasárnapon nem a most polgármesterré választott Dézsi Csaba Andrásra szavaztak, hanem Orbán Viktorra.