Ha csak a tünetes betegeket teszteljük, semmit nem teszünk a járvány megfékezéséért

Millei Ilona 2021. május 12. 17:55 2021. máj. 12. 17:55

A sajtóban nem azért szerepel egyre inkább csak apró hírekben a járvány, mert túl vagyunk rajta, hanem azért mert az emberek megunták, nem arról akarnak olvasni – véli Falus Ferenc, korábbi tiszti főorvos. Egyelőre csak reménykedhetünk abban, hogy az indiai variáns vagy nem, vagy nagyon sokára jön be Európába, de nem szorítja ki a brit mutánst, és, ha ez mégis megtörténik, akkor a jelenlegi oltóanyagok kielégítő védettséget nyújtanak az indiai mutánssal szemben. Egyébként azzal, hogyha csak a tünetes betegeket teszteljük, semmit nem teszünk a járvány megfékezéséért. A legjobban akkor lehet megfékezni a terjedését, ha időben megtaláljuk és izoláljuk a fertőző forrásokat.

A sajtóban többnyire már csak apró hírekben szerepel a járvány. Ez azt jelenti, hogy túl vagyunk rajta?

Nem. Ez azt jelenti, hogy az emberek megunták a járványt, és nem arról akarnak olvasni a sajtóban. Ezért a sajtó is más híreket kezd közölni. 

Szerdára 905 új koronavírus fertőzöttet regisztráltak, meghalt 96 beteg. Kórházban 2974 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 361-en vannak lélegeztetőgépen. A bemutatott számok napról-napra csökkennek. De a szennyvízvizsgálatok is ezt mutatják?

Nem, a szennyvízvizsgálatok nem ezt mutatják. A mai adatokat ugyan még nem láttam, de az előző három napban annak a nagyon kevés tesztnek, amit végeztek a pozitivitási átlaga 7,4 százalék volt. Nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy ez a százalék ennyire stabil legyen. Nem nagyon szokott előfordulni, hogy három napon keresztül pont annyi a százalékos pozitivitás. Tehát nagyon furcsák az adatok. 

 Mi az, ami emiatt várható?

Egyelőre a remény az, ami minket táplál, hogy az indiai variáns vagy nem, vagy nagyon sokára jön be Európába, de nem szorítja ki a brit mutánst, és, ha ez mégis megtörténik, akkor a jelenlegi oltóanyagok kielégítő védettséget nyújtanak az indiai mutánssal szemben. Abban is reménykedünk, hogy a következő hónapokban új mutánsok nem fogják a jelenlegi variánsokat kiszorítani a világból.

Az oltási program se gyorsult vissza igazán. Tegnap ugyan 45 705 oltást adtak be, ami a tegnapelőtti 40 ezres számhoz képest gyorsulást jelent, de a pár héttel ezelőtti csúcsnapokhoz képest, amelyek 70-80-90 ezres oltást jelentettek, a Pfizer-nap pedig több mint 104 ezret, inkább csökkenést. Mi lenne a legfontosabb teendő?

A legfontosabb teendő a tünetmentes fertőzöttek megtalálása és izolálása lenne. Ehhez pedig nagyon sokat kellene tesztelni. A nyugat-európai országok jelentős részében most már ingyenes teszteket osztanak a lakosságnak, hogy heti két-három tesztet végezzenek el magukon otthon. Azért, hogyha betegek, vagy tünetük van, nehogy közösségbe menjenek. Azzal lehet a legjobban megfékezni a járvány terjedését, ha időben megtaláljuk a fertőző forrásokat. Ha csak a tünetes betegeket teszteljük, semmit nem teszünk a járvány megfékezéséért. 

Miközben a vírus továbbra is itt van közöttünk…

Tegnap is több, mint 180 ezer aktív fertőzött volt a körünkben, amiről tudunk, tehát fel kell tételeznünk, hogy ennél több van. Nagyon kérdéses, hogy azok közül, akik enyhe tünetekkel vészelik át a megbetegedést – ez a megfertőződötteknek legalább nyolcvan százaléka – hányan fordulnak orvoshoz, és hányan nem. A kockázat nem múlt még el, ezért jó lenne, ha mindannyian vigyáznánk magunkra és másokra is. 

Most jó idő van, süt a nap, az emberek egyre szabadabban mennek ki az utcára…

Továbbra sem kellene megfeledkezni a három betűs figyelmeztetésről, az „M.T.K.”-ról: maszkviselés, távolságtartás és kézmosás.