Ha Izrael belemenne a tűzszünetbe, az olyan lenne, mintha megadná magát a terrorizmusnak

HírKlikk 2023. október 31. 18:30 2023. okt. 31. 18:30

A The Independent erősen elfogult szerkesztőségi állásfoglalása szerint rá kell bírni Netanjahut, hogy szüntesse be az ellenségeskedést Gázában, mert az erőszak könnyen kicsúszhat az ellenőrzés alól, akkor pedig továbbterjed, ezért alapvető az azonnali tűzszünet. A kormányfő azonban úgy nyilatkozott, hogy ha eleget tenne a fegyvernyugvásra szóló felhívásoknak, az olyan, mintha országa megadná magát a Hamásznak, a terrorizmusnak, a barbárságnak.

A nagyobb részben egy orosz oligarcha, kisebb részben egy szaudi milliárdos tulajdonában lévő portál szerint az övezet lakosságának szenvedései így nap mint nap fokozódnak. Csak igen kevés segélyszállítmány jut be Egyiptomból, az ENSZ egyik raktárát pedig a minap kifosztották a kétségbeesett emberek. 

Küszöbön áll a humanitárius katasztrófa. És a helyzet csak romlik, mert a két fél könyörtelen háborút folytat, amely akár hónapokig is eltarthat. A Netanjahu-kabinet ki akarja füstölni a Hamász főhadiszállását, amely az izraeli hírszerzés szerint egy kórház alatt van, ám az akció nehezen kivitelezhető. 

Így sok vér fog még folyni, a jelek szerint már Gáza déli része sem biztonságos, úgy hogy sokan visszatérnek inkább északra, mert a saját otthonukban akarnak meghalni. Ha elhallgatnának a fegyverek, célba lehetne juttatni a segélyküldeményeket és mozgásba lendülhetne a diplomácia, s közben mindent el kell követni a túszok elengedése érdekében.

(A The Independent cikke csak előfizetőknek olvasható.)