Ha nem lesz megállapodás, újabb pedagógussztrájk jöhet

HírKlikk 2023. december 13. 13:00 2023. dec. 13. 13:00

Nincs olyan pedagógus ma Magyarországon, aki ne tarthatná a markát, hogy fizessék ki legalább három évre visszamenőleg – az elévülési időn belül – az összes olyan helyettesítést, amit négy napon belül rendeltek el – erről Nagy Erzsébet beszélt a KlikkTV Szempontok című műsorában.

A PDSZ országos választmányának tagja elárulta: Budapesten kettő és Pécsett legalább egy, országosan pedig nagyjából négy-öt próbaper várható, amit azért indítanak, mert egy BM-utasítás alapján, azoknak a pedagógusoknak, akiknek november 30-án megszűnt a jogviszonyuk, csak az utolsó munkahelyen számítják a jogviszonyban töltött időt, áthelyezés esetén, azt még figyelembe veszik, ha így kerültek az utolsó munkahelyre – magyarázta Nagy Erzsébet. A szakszervezetek azonban azt állapították meg a státusztörvényből, hogy a jogosító idő az összes jogviszonyban töltött időre vonatkozik

A másik akciójuk, a túlmunka, ami Nagy Erzsébet szerint a létező összes pedagógust érinti. Ebben az ügyben már nyolc-tíz jogerős ítéletük van. 

A PDSZ tagja úgy gondolja, lesz sztrájk. „Ha nem lesz megállapodás, úgy tervezzük a másik szakszervezettel együtt, hogy közeleg egy tulajdonképpen bicentenárium, január 31-e, amikor is először indítottunk két évvel ezelőtt egy figyelmeztető sztrájkot, aztán tavaly volt egy sztrájknapunk, és ezen a napon kezdtek el sztrájkolni a szakképzésben dolgozók is, tehát akkor valószínűleg erre a napra rá fogunk építeni egy sztrájknapot” – fogalmazott. 

A teljes beszélgetést a KlikkTV Szempontok szombaton megjelenő adásában láthatja.