Ha Törökországot katonai támadás éri, akkor a NATO…

HírKlikk 2019. október 17. 08:22 2019. okt. 17. 08:22

Erdogan katonai offenzívájába végső soron akár a NATO is bevonódhat - erre figyelmeztetett Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az EU külügyminisztereinek hétfőn, Luxemburgban tartott tanácskozásán. Asselborn rámutatott: amennyiben például Szíria, és/vagy a szövetségesei megtámadják a NATO-tagállam Törökországot, a NATO a szerződés V. cikkelye szerinti segítségnyújtási kötelezettséggel szembesülhet.

A témával foglalkozó Die Welt szerint ez annyit tesz, hogy ha Törökországot támadás éri, akkor minden NATO-tagállamnak a segítségére kell sietni, mert a szerződés értelmében az egyetlen NATO-állam elleni támadást az összes tagállam elleni támadásnak kell tekinteni. Erre a szövetség történetében eddig egyszer került sor: 2011-ben, a New York-i ikertornyok ellen elkövetett terrortámadásokra adott reagálásként. Amennyiben támadás éri Törökországot, akkor Ankara kérésére először konzultációkat kell folytatni a szerződés IV. cikkelye alapján, ahol Törökországnak meg kellene indokolni, miért veszélyeztetik a történtek az ország biztonságát. Nyugati diplomaták szerint igen-igen valószínűtlen, hogy Ankara egy ilyen konzultáción sikerrel járna.

A nyilatkozók utaltak arra, hogy a NATO tagállamainak nagy többsége már a török támadás kezdetén felszólította Ankarát, hogy vonuljon vissza, továbbá hogy Németország, Hollandia és Franciaország átmenetileg leállította a Törökországba irányuló fegyverszállításokat. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár már a múlt héten egyértelműen leszögezte: „Törökországtól visszafogott eljárást várunk el még akkor is, ha komoly biztonsági gondjai vannak”. E háttér előtt alighanem teljesen kizártnak tekinthető, hogy a segítségnyújtáshoz létrejöhet a szükséges konszenzus, még akkor is, ha Erdogan ezt kérné”. 

Forrás: Hírklikk