Ha Trump győz, aligha lehet majd féken tartani

HírKlikk 2023. december 15. 19:40 2023. dec. 15. 19:40

Trump esetében mit sem érnek az alapító atyák által megfogalmazott alkotmányos garanciák, mert a volt elnök simán megsérti még az alaptörvényt is – így látja Liz Cheney a lapban közölt cikkében.

A republikánus politikus, aki esküdt ellensége a bukott elnöknek – olyannyira, hogy közreműködött a január 6-i puccskísérlet szenátusi vizsgálatában, amiért később a mandátumával fizetett –, hangsúlyozta: ha Trump győz, a jelenlegi Kongresszus aligha tudja féken tartani – olvasható a Wall Street Journal cikkében. 

Az ellenzék ugyanis nem támogatná kellő számban az alkotmányos vádemelési eljárás megindítását. Úgyhogy féknek és ellensúlynak maradnak a bíróságok, ám a trumpisták jóformán naponta közlik, hogy az igazságszolgáltatást a másik oldal politikai fegyverként használja, azon kívül a rendszer törvénytelen és korrupt. Arról nem szólva, hogy a volt elnök hány bírói határozatot hagyott figyelmen kívül.

Hogy elérje célját, győzelme esetén szükségállapot hirdethet, vagy felkelést szervezhet. Követelheti a választás elhalasztását, illetve amnesztiát hirdethet azoknak a köztisztviselőknek, akik jogi megfontolásokból nem értenek egyet a döntéseivel. Emellett eltávolíthatja azokat a közszolgákat, akik az útjában állnak.

Ugyanolyan veszélyes és problémás, mint idáig. Ráadásul ha lejár a mandátuma és fél a felelősségre vonástól, akkor aligha fog önként megválni a tisztségétől. Viszont ha bedől az alkotmányos rend, a kár jóvátehetetlen lesz. Túl nagy a kockázat, hogy Trumpot újraválasszák.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom