Ha veszélybe kerül Orbán hatalma, akkor elindulhatnak a fekete autók

HírKlikk 2019. június 4. 14:39 2019. jún. 4. 14:39

Tudományról, oktatásról és Orbán Viktorról beszélt Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója a Népszavának.

Bojár Gábor véleménye szerint Orbán szemében a Magyar Tudományos Akadémia legnagyobb bűne a függetlensége: a Fidesznek a tudomány szabadsága veszélyes, az ellenzéki beállítottságú tudósok pedig „kormányellenes fészkeket” hoztak így létre.

Bojár úgy látja, az MTA anyagi megfojtását az EU megakadályozhatná, ha egy független szerv osztaná ki a következő ciklusban növekvő forrásokat. A politika és a tudomány összefonódása miatti elvándorlást tragikusnak tartja. Bojár sürgetné a felzárkóztatást is: a rászorulók nem veszik fel a versenyt a legtehetősebbekkel egy olyan rendszerben, ahol a gyenge közoktatás miatt csak a pénzért, iskolán kívül képzett gyerekek érhetnek be a magas pontszámú egyetemi helyekre.

Az EP-választás következményeiről is szólt az interjúban. Ha az Európai Néppárt az Orbánt megvető liberálisokkal és zöldekkel dolgozna inkább együtt, az azt is jelentené, hogy Magyarország hangja értéktelenedik el Európában. 

Orbán rendszerét a késői Kádár-korszakhoz hasonlította, azzal a különbséggel, hogy a szakértelem annyit sem számít a gazdaságban már, mint 30 éve. Diktatúrától nem fél, sőt, úgy véli, az áldemokrácia adja a rendszer legitimációját, hiszen az ellenzék és a sajtó így is tehetetlen.

Orbán legnagyobb bűnének mégis az idegengyűlöletet tarja, amely a véglegesen globalizálódott világot egészben sodorja veszélybe. Úgy véli, Orbánnak megfelelő a mostani állapot.

A szétaprózott ellenzék, a maradék ellenzéki sajtó nem zavarja. Sőt, ezzel a világnak mutatni tudja, hogy itt azért valamiféle demokrácia létezik. Persze ha veszélybe kerül a hatalma, akkor lehet, hogy mégis elindulnak azok a fekete autók.

Forrás: Népszava