Habony Árpád: Én lenni magyar diplomat

Föld S. Péter 2019. május 29. 11:15 2019. máj. 29. 11:15

Fizetést nem kap, jövedelme nincs, ez azonban nem gátolja meg abban, hogy az átlagosnál nagyobb lábon éljen. Néhány éve egy ibizai klub reklámfilmjében láthattuk, bérelt belvárosi lakásának falát a Szépművészeti Múzeumból kölcsönzött márkás festmények borították. Mostanra kiderült, hogy diplomata-útlevele is van. Olvasóink már bizonyára kitalálták: ő Habony Árpád, az ember, aki - Orbán Viktor közlése szerint - nem szerepel a kormány fizetési listáján.

Az Átlátszó május elején közadatigénylést nyújtott be a Külügyminisztériumhoz, innen tudható, hogy „Szijjártó Péter külügyminiszter Habony Árpád részére – az érintett kérelme alapján – 2019. február 15-én engedélyezte a diplomata-útlevél kiállítását.”

Nyilván úgy történt, hogy Habony Árpádnak már nagyon kellett egy diplomata-útlevél. Mindene megvolt már Orbán titkos tanácsadójának, egyedül egy diplomata-útlevél hiányzott a gyűjteményéből. Márpedig enélkül jobb helyeken zsenánt megjelenni, ujjal mutogatnak az ilyen emberre, és azt mondják, né’ má’, ennek még egy szaros diplomata-útlevele sincsen.

Minden magyar állampolgárnak jogában áll diplomata-útlevélért folyamodni, más kérdés, hogy Szijjártó Péter minisztériuma gondos mérlegelés után ezen kérelmek mindegyikét elutasítja. Habony Árpádnak azonban nem csupán szerencséje volt. De elmondható, hogy hősünk egész életútjával rászolgált arra, hogy a diplomatákat megillető kedvezményeket élvezhesse.

Kezdenénk azzal, hogy Orbán Viktor tanácsadója és egyik legfőbb bizalmasa egykor Soros-ösztöndíjas volt. 1987 és 1990 között az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) és a Soros Alapítvány közös papírrestaurátor iskolájába járt. A Soros Alapítvány több millió forinttal támogatta a képzést.

És nyilván az is közrejátszott Habony Árpád kérelmének kedvező elbírálásához, hogy 2011. május 4-én a Fővárosi Bíróság garázdaság vétsége miatt jogerősen két év próbaidőre bocsátotta, amiért 2006 novemberében egy ötvenes éveiben járó házaspárral került összeütközésbe. Visszafogottan és árnyaltan fogalmaztunk: Habony ugyanis az akkor 55 éves férfit leütötte, majd a férje segítségére siető feleséget hasba rúgta.

Ennyi, ami nyilvános Habony Árpáddal kapcsolatban. Talán még megemlíthető, hogy hősünk egy időben az ötödik kerületi önkormányzat által százmilliókért felújított Szerb utcai ház egyik lakásában szokott előfordulni. Több tízmilliós terepjáróval járt, emellett az a hír járta róla, hogy Orbán Viktor tanácsadója – igaz, ezzel kapcsolatban magas helyről többször is közölték, hogy Habony Árpád nem áll munkaviszonyban a kormánnyal. 

Rogán Antal és Lázár János ugyan elismerte, hogy Habony időnként szokott nekik tanácsokat adni, de ez nyilván nem munkakapcsolat. Mindenki adott már tanácsot valakinek, nem kell az ilyenből nagy ügyet csinálni. Az adóhivatalt láthatólag nem érdekli, miből tartja el magát és terepjáróját Habony - ha érdekelné, már nyomoznának utána. Köztudott, hogy Magyarországon 47 ezer forintból is meg lehet élni, de Habonynak 47 ezer forint ismert jövedelme sem volt ekkoriban, mindössze gazdag ruhatára, drága táskája és terepjárója, valamint a közvélemény előtt homályban tartott élete. 

Ha Szijjártó Péter még ekkor is hezitált valamelyest, sokat nyomhatott a latban, hogy 2015 decemberében kiderült: Orbán Viktor bizalmasa egy ibizai klubban múlatta az időt, amire úgy derült fény, hogy a Heart klub reklámfilmjében szerepelt. A felvételen szabad szemmel is jól kivehető, amint Habony Árpád igen érdekesen mozgatja az orrát.

És még egy adalék, ami meggyőzhette Szijjártót, hogy jár Habonynak a diplomata-útlevél. 2017. júniusában Habony Árpád helikopterrel lógott meg az újságírók elől a Liszt Ferenc zeneszerző nevét viselő ferihegyi repülőtéren. A miniszterelnök titkos tanácsadója ugyanarról a magángépről szállt le, mint az azóta elhunyt Demján Sándor, valamint Demján és Csányi Sándor közös cégének alelnöke. Hongkongban jártak az urak, gyaníthatóan a letelepedési kötvények körül maszatoltak, és nem makaóztak Makaón, ahogyan azt Kósa Lajos – akkor még a Fidesz frakcióvezetőjeként - a tőle megszokott szellemességgel előadta.

Miután leszállt a gép, ment mindenki amerre látott. Kivéve Habonyt, mert róla sokáig nem lehetett tudni, hogy hol van. Kijönni nem látták az épületből, bent nem volt - nagyon úgy nézett ki, hogy valamilyen általunk eddig nem ismert halmazállapotban volt. Aztán kiderült, hogy helikopterrel távozott. Ugyanannak a cégnek a helikopterével, amelyen Rogán Antal és családja néhány hónappal korábban Rogán Cecília barátnője lakodalmán tette tiszteletét.

Itt már majdnem teljesen meg lett győzve, Szijjártó. Rászolgált a diplomata-útlevélre az Árpád, gondolta magában a külügyminiszter, miért ne legyen ilyenje is?

Ami aztán végképp eldöntötte a kérdést: 2017. júniusában a polgármesteri indulásán még hezitáló Tarlós István azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy évente kétszer találkozik Habony Árpáddal. Azt sajnos nem mondta meg, hogy milyen minőségben beszélgetnek. Ha régi ismerősök, és számos közös élmény köti őket össze, akkor nincs baj, találkozhatnának gyakrabban is. Már magunk elé is képzeltük, ahogyan Tarlós felhívja Habonyt: Árpikám, baszki, ezer éve nem hallottam, rólad, mikor tolod már ide a képedet, gyakrabban is beugorhatnál hozzám!

Ha azonban nem a régi haverság az apropója az évi két beszélgetésnek, akkor felvetődik a kérdés, hogy a főpolgármester milyen minőségben fogadja Habony Árpádot. Utóbbi munkaköri leírásáról ugyanis csupán annyi tudható, hogy nem szerepel a kormány fizetési listáján. Hiányszakma lehet nem szerepelni a kormány fizetési listáján, mert szemmel láthatóan nagyon jól jövedelmez.

Mindezeket figyelembe véve dönthetett úgy május első napjaiban Szijjártó Péter, hogy diplomata-útlevelet adományoz Habony Árpádnak. Melyet nevezett olyannyira nem hagy parlagon heverni, hogy május 13-án, amikor Orbán Viktor Trump amerikai elnökkel találkozott, a magyar diplomatákat megillető útlevéllel utazó Habony Árpád is feltűnt Washingtonban.