Hadházy: a kórházakban az elképzelteknél is nagyobb lehet a baj!

HírKlikk 2021. január 3. 11:45 2021. jan. 3. 11:45

Harmadik ígéretét betartva, a szekszárdi kórház igazgatója, Németh Csaba engedélyezte, hogy Hadházy Ákos bemehessen a városi kórházba. Az intézmény vezetője viszont nem volt hajlandó válaszolni a független képviselő egyetlen kérdésére sem. A politikus szerint az orvos hallgatása mindent elmond arról, hogy mennyire hihetünk a hivatalos járványügyi adatoknak, és azt feltételezi: még az elképzelteknél is nagyobb lehet a baj!

Hadházy Ákos legfrissebb Facebook bejegyzésében felidézi, hogy Németh Csaba először levélben megtagadta, hogy fogadja. Pedig a képviselő kötelességének érezte, hogy a helyszínen tájékozódjon a járvány elleni küzdelem nehézségeiről. Miután ezt kórház vezetője nem tette lehetővé, azért a politikus levében érdeklődött az elhunytak és a betegek számáról, de ezt is megtagadták tőle.  

Ezt követően, Hadházy megpróbált képviselői igazolványával bejutni a kórházba, de az igazgató csupán kiüzent, s egy időpontot jelölt meg a találkozásra. Végül – többszöri halasztás után 0 a héten összejött a személyes találkozó, amelyen Németh Csaba nem kívánt válaszolni arra az egyszerűnek tűnő kérdésre, hogy hány koronás beteget kezelnek jelenleg, hányat gyógyítottak korábban. Illetve hány fertőzött halt meg eddig összesen a kórházban és az intézmény miért nem adja meg naponkénti lebontásban a halottak számát.  

A szekszárdi kórház vezetője nem válaszolt Hadházy Ákosnak arra a kérdésére sem, hogy előfordul-e olyan, hogy egy koronás beteg nem az intenzív osztályon, hanem a kórteremben hal meg. A politikus korábban azt nyilatkozta, hogy tudomása van arról, hogy ez egyáltalán nem ritka, tehát hazudott Orbán Viktor, amikor a kormányfő azt ígérte, hogy mindenki megkapja a szükséges kezelést.  

A kórház igazgatója még arra sem volt hajlandó válaszolni, hogy jelenleg hány beteget (koronást és más beteget) kezelnek az intézményben. Németh Csaba főorvos azzal tagadta meg a válaszokat, hogy forduljon az operatív törzshöz a képviselő, mert az egészségügyi alkalmazottaknak miniszteri utasítás tiltja, hogy bármilyen adatot kiadjanak.  

Egyetlen választ azért kapott Hadházy, mint kiderült. Békeidőben a kórház 16 intenzív ágyat üzemeltet, erre 32 szakképzett ápoló (és 20 fő kisegítő személyzet) jut, így tudják biztosítani, hogy minden műszakban legyen két betegre egy ápoló. Jelenleg viszont 57 covidos intenzív ágyat és hét „tiszta" intenzív ágyat ad ki a kórház, ugyanennyi szakképzett ápolóval – ez azt jelenti, hogy négyszer annyi betegre jut ugyanannyi szakápoló – tehát vagy rendkívül sok túlórát várnak el a szakemberektől, vagy egy műszakban egy ápolóra a kettő helyett nyolc beteg jut.  

A főorvos azt is elárulta, hogy a kórházban hozzávetőleg 250 orvos dolgozik, akik közül mindenki volt már a Covid osztályra beosztva. Az intézményben jelenleg öt olyan orvos és 30 ápoló dolgozik, akit máshonnan rendeltek ide, ők ezért extra javadalmazást nem kapnak. 

A találkozó Hadháy Ákos számára felháborító és egyben zavarba ejtő volt. Ugyanis el kellett magyaráznia az igazgatónak, hogy országgyűlési képviselőként nem zaklatni és vallatni ment oda, hanem a munkáját végezte. Az ellenzéki képviselőnek az a dolga, hogy tájékozódjon, majd ennek alapján, ha szükséges, kritizálja a kormányt és javaslatokat tegyen. A kormány felháborító titkolózása miatt, viszont egyszerűen nem vagyunk ebben a helyzetben, pedig nagyon sok nem hivatalos információ szerint igen súlyos a helyzet.