Hadházy: az idősotthonok lakóinak gyógyításáról talán már le is mondott a kormány

Kardos Ernő 2020. december 17. 07:40 2020. dec. 17. 07:40

„Ha igazak a hírek, akkor nagy a baj!” – nyilatkozta portálunknak a szekszárdi kórházba igyekvő Hadházy Ákos. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor minden előzetes bejelentés nélkül is bejutott az intézménybe, Hadházy azonban az írásos egyeztetés ellenére sem. A terület független országgyűlési képviselője aggasztó híreket kapott a Covid-osztályon dolgozóktól az kórházban uralkodó állapotokról. A képviselő arról is beszél portálunknak, hogy a 300 milliárdért vásárolt, túlárazott lélegeztetőgépek ügyében feljelentést tesz.

– Képviselő úr, Ön előzetesen bejelentkezett a szekszárdi kórházba, vagy váratlanul érkezett?

– Bejelentkeztem, három hete. Képviselőként nemcsak jogom, hanem kötelességem is ellenőrizni a hozzám eljuttatott híreket. Ugyanis ijesztő információt kaptam a szekszárdi Covid-osztályról. Később a választóimat is tájékoztatom erről, hisz' az ő életükről is szó van. Nem lehet bizonytalanságban tartani az embereket.

– Kiderült, hogy miért nem engedték be?

– Nem, ráadásul arra az egyszerű kérdésre sem válaszoltak, hogy hány beteg hunyt el, vagy mennyit kezelnek. Az egyetlen eredmény, hogy a főigazgató kiüzente a titkárnőjével, hogy jövő hétfőn hajlandó az irodájában fogadni. 

– Elárulja, hogy miért akart bemenni a kórházba?

– Egyelőre nem. Ha igazak a hírek, amik bentről származnak, akkor nagyon nagy a baj! Mindenesetre én hétfőn ott leszek!

– A közelmúltban azt jelezte, hogy a 300 milliárdba kerülő 16 ezer lélegeztető ügyében feljelentést tervez. Ha jól tudom, már a kezében van a kormány döntését megalapozó tanulmány. Azt nem tartja elfogadhatónak?

– Valóban megkaptam a kormány számításait, amelyekről azonban különösebb felkészültség nélkül is megállapítható, hogy azokat szakember aligha látta. Ugyanis sematikusan kiszámolták, hogy hány fertőzöttre lehet számítani, továbbá hányan kerülhetnek kórházba, plusz lélegeztetőgépekre. Kijött egy magas szám, de arra már nem gondoltak, hogy sok, a műszereket kezelni tudó orvos, vagy ápoló is kéne.

– Azt ma már tudjuk, hogy nincs elég gyógyító személyzet, de ezt korábban is lehetett látni?

– Orbán Viktor nem látta. Ő az olaszországi tragédia idején beijedt, és – miután amúgy is szereti a vezért játszani – vetetett 15 ezer lélegeztetőt. A kormányfő azt gondolta, hogy akkor mi megint okosabbak leszünk a világnál. Tehette, ugyanis Orbán tanácsadó testületében nincsenek valódi járványügyi szakemberek, csak „bólongató Jánosok”.

– Azért ott van a SOTE rektora is, ő nagy név, nem?

– Kétségtelen, Merkely professzor tekintélyes szakember, ha nem is szakembere a járványkezelésnek. De úgy tűnik, a rektor úr sem mondta – vagy csak nem kérdezték meg tőle –, hogy teljesen felesleges a 15 ezer lélegeztetőgép, ha nincs azok kezeléséhez elég hozzáértő. 

– Gondolja, hogy Orbán személyesen döntött a nagyszámú lélegeztető megvásárlásáról?

– Kizárásos alapon. Feltételezhető, hogy a szakértők nem merték a miniszterelnöknek megmondani, hogy butaságra készül. Nevezhetném bűnnek is, mert 300 milliárdból nagyon komoly intézkedéseket is kezdeményezhetett volna. Gondolok a tesztelésre, a fertőzöttek támogatására, a teljes táppénz bevezetésre stb.

– Tudathatta azt a magyar kormány, hogy a lélegeztetőt többszörös áron vették?

– Azt gondolom, hogy ennyi pénzt felelőtlenül elkölteni bizony már büntetőjogi kategória. Korábban a külügytől kértem ugyan tájékoztatás a vásárlásról, de először semmit nem kaptam, semmilyen információt. Végül kiadták, hogy kitől vásároltunk, s betekintést nyertük a szerződésekbe is. Közben Babosi György, a Momentum képviselője bebizonyította, hogy tavasszal is a harmadáért vehették volna meg a lélegeztetőgépeket. Ráadásul a szállító cégek kiválasztása szintén teljesen érthetetlen és indokolatlan. A lélegeztetőt gyártó cégek többsége ugyanis nem is foglalkozott orvosi műszerek beszerzésével. Tőkére nem volt szükségük, előre megkapták a pénzt. Vámot, áfát nem fizettek. Valószínű, útiköltséget sem kellett fizetni. Ez a része szerintem már büntetőjogi kategória. ezért valószínűleg büntetőjogi feljelentést fogunk tenni az ügyben. Egy esetleges kormányváltás esetén ennek az ügynek lehet büntetőjogi következménye.

– Felmerült, hogy képviselőként fordult-e már esetleg az Állami Számvevőszékhez, hisz' az ellenőrző szerv nem egy esetben beavatkozott már. Nem tartaná indokoltnak?

– Indokolt lenne, de a számvevőszék a leginkább prostituálódott szervezetek közé tartozik, egyértelműen a politikai érdekek mozgatják. A feljelentésnek lenne értelme, mert jogi súlya csak annak van. Ha a vádhatóság elutasítaná vizsgálatot, az bizony kimeríti a bűnpártolás fogalmát.

– Kit tekint ön bűnösnek, a döntést meghozó kormányfőt, Orbán Viktort, esetleg a külügyminisztert, Szíjártó Pétert? Vagy a tettes ismeretlen?

– Azt majd a nyomozás eldönti, hogy ki a felelős. A döntést, hogy vegyünk ilyen sok lélegeztetőgépet, egyértelműen a miniszterelnök hozta. De nyilván a szerződéseknek a kormány részéről van aláírója, aki elmondja, hogy kitől kapta az utasítást. Ez majd a nyomozás során derül ki.   

– Ön tudja, hogy a 16 ezer lélegeztetőből valójában hány működik a gyógyításban?

– Igen, tudomásom szerint kilencszázötven, azaz 950 készülék szolgálja a gyógyítást a megvásárolt 16 ezerből. De a használatban lévők között vannak azok is, amelyeket idősotthonoknak adtak át.

– Vagyis kórházban még 950 lélegeztető sem működik?

– Így van. Egyébként ez a helyzet azért is dermesztő, mert a jelek szerint, az idősotthonokból még csak kórházba sem szállítják a betegeket! Márpedig egy kezelés nem csak az oxigénadagolásból áll. Tehát az idősotthonok lakóinak gyógyításáról úgy, ahogy van, le is mondott a kormány. Ami nagyon csúnya dolog!

– Pedig már itt van a vakcina, s lám, a propaganda minisztériumban, Rogán Antal hivatalában kell jelentkezni. Ez fény az alagútban?

– Nézze, a vakcina nagyon jó, hogy végre elkészült. Borzasztóan rossz hírek jönnek a kórházakból, ahová nem is engednek be. Az orvosokat megfélemlítik, így név nélkül kapok elég sok információt. Az egészségügy már rég nem tudja biztosítani a szükséges színvonalú gyógyítást. Pedig Orbán azt ígérte, hogy mindenkit meggyógyít. Ilyen körülmények között nagyon félek a hamis kormányzati propagandától, mert a vakcina megérkezése, illetve az oltás elkezdése azt a hamis látszatot kelti, hogy túl vagyunk már az egész járványon. Jelen pillanatban az a reális, hogy tavasz környékén indulhat a tömeges oltás, de ha ennek révén kialakul egy csalóka biztonságérzet, akkor az sok ezer emberi élet elvesztésével járhat.