Hagyományos háborúra készül Putyin a NATO ellen

HírKlikk 2024. február 29. 20:05 2024. feb. 29. 20:05

Vlagyimir Putyin hétfőn két rendeletet adott ki, amelyekkel átrendezi az orosz katonai struktúrát, és az amerikai  Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) szerint ezek egyik célja a felkészülés egy NATO elleni esetleges nagyarányú, konvencionális háborúra.

Nem kizárt, hogy ami elsőre puszta bürokratikus aktusnak látszik, valójában stratégiai tervekbe nyit bepillantást.

Az ISW szerint az egyik rendelet hivatalosan visszaállítja a moszkvai és a leningrádi katonai körzeteket, és az északi flottától megvonják a főhadiszállás státuszát. Ezzel helyreáll az, hogy a katonai körzetek alkotják a szárazföli erők főhadiszállását, ugyanakkor a tengerészeti forrásokat az orosz haditengerészethez rendelik.

A másik dekrétum a megszállt ukrajnai területeken lévő Herszont, Zaporizzsját, Donyecket és Luhanszkot az orosz déli katonai körzethez csatolja. Ezeket a területeket Moszkva – akárcsak a Krímet 2014-ben – 2022-ben látszatreferendumok alapján annektálta a nemzetközi jogot megsértve. Az ISW elemzése szerint ez arra utal, hogy Moszkva maximalista célokat követ Ukrajnában, és azon van, hogy a megszállt területeket teljesen az Oroszországi Föderáció részévé tegye.

A szakértők szerint ez nem csupán azt a célt szolgálja, – írja a Frankfurter Rundschau – hogy Moszkva rövid és közepes távon megerősítse az Ukrajnában zajló orosz műveletek feletti ellenőrzést, és hosszabb távon „felkészüljön egy a NATO elleni, nagyarányú konvencionális háborúra”.

Mindehhez járul az is, hogy nemrég a Moldovai Köztársaságból érkeztek hírek arról, hogy a nemzetközi elismerést nélkülöző, szakadár Transznyisztria (Dnyeszteren túli terület) hamarosan hivatalosan kérheti felvételét az Oroszországi Föderációba, és ezt így látják az ISW szakértői is. Ürügyként talán a Moldovai Köztársaság általi fenyegetésre hivatkoznak majd. Nem valószínű ugyan, de nem is zárható ki, hogy Putyin a „legveszélyesebb esetben” már február 29-én bejelentheti a Dnyeszteren túli terület annektálását.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom