Hajléktalanokról forgattak Budapesten

HírKlikk 2019. december 9. 09:35 2019. dec. 9. 09:35

November végéig már nyolcan fagytak halálra Budapest utcáin, pedig a tél még csak nemrég kezdődött el  – hangzik el a Euronews helyszíni riportjában. Stábjuk körülnézett a Blaha Lujza téri aluljáróban, ott, ahol a szegények, gyengék és kirekesztettek a húzzák meg magukat a legszívesebben. Tíz perc alatt beszéltek a gyógyszerére gyűjtő amputált lábú úrral, láttak fiatalokat kábítószer hatása alatt fetrengeni a mozgólépcső tetején, és kínálták meg őket különböző műanyag palackos italokkal. Egy viszont mindenkiben közös volt: a félelem – derül ki.

A most 30 éves Menhely Alapítvány megszólaltatott igazgatója szerint, bőven vannak még helyek az átmeneti szállásokon, de a szellemi, vagy testi fogyatékossággal élők különleges ellátásra szorulnak. És ők vannak többen. Így viszont a rendőrök sem tehetnek semmit, hiszen csak azok ellen emelhetnek vádat, akiknek van esélyük valahová bekerülni. Így marad a fölösleges igazoltatás, vegzálás és megbélyegzés. Egy év alatt bebizonyosodott, hogy a nincstelenséget nem lehet büntetni.

„Nekünk minden novemberben elkezdődik a téli krízisidőszak. Ennek megfelelően, megnyílnak a plusz férőhelyek, illetve 24 órában indul a krízisautó és az utcákon is keressük a rászorulókat” – magyarázta Aknai Zoltán hozzátéve, hogy az Alkotmánybíróság döntése után, sokan a főváros környéki erdőkben, barlangokban húzták meg magukat. A szociális munkások viszont így nem tudják, kinek és mikor van szüksége segítségre.

A karácsony közeledtével, egyre több civilszervezet tart adománygyűjtéseket. A Budapest Bike Maffia az emberi jogok világnapjára, keddre időzítette a Holland Nagykövetséggel közös ételosztását, amelybe bárki bekapcsolódhat. Havasi Zoltán alapító, aki nemrég Karácsony Gergely főpolgármestertől vehette át Budapest kulcsát, elmondta: fontos, hogy az emberek ne féljenek a hajléktalanoktól, hanem ismerjék meg őket.

A Budapest Intézet nemrég kiszámolta, hogy egy letartóztatás 46 ezer forintba kerül. Annyiba, mint egy hónapnyi menedék. Ha viszont valakire a maximumot, vagyis 60 napos elzárást szabnak ki, 449 ezer forintban van az államnak. Ennyiből pedig akár egy évig is el lehetne szállásolni – mutat rá a Euronews tudósítása.

Forrás: Hírklikk