„Haljunk szomjan, nekik mindegy” – elutasította a minisztérium a Fővárosi Vízművek kérelmét

HírKlikk 2023. június 7. 08:40 2023. jún. 7. 08:40

Mi azt az elvet tartjuk, hogy amíg van „asztal", ahol a kormánnyal lehet Budapest dolgairól beszélni, mi ott fogunk ülni, hogy képviseljük a város érdekeit – írja Facebook-bejegyzésében Tüttő Kata főpolgármester-helyettes.

„Most azt írta az Energiaügyi Minisztérium, hogy a Fővárosi Vízművek azért nem kaphat egy fillért sem a titkos, 20 milliárdos energiatámogatási alapból, mert Orbán Viktor megszavazott egy csomó szankciót Brüsszelben és egyébként is dögöljünk meg már végre, vagy haljunk szomjan, nekik mindegy, tudják, hogy gazdagok vagyunk, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az eddigi összes Budapest ellen elkövetett pénzügyi merényletüket túléltük. Nem ezt írták szó szerint, de egyre jobb vagyok ebben a mire gondolhatott a költő játékban...” – fogalmaz indulatosan az MSZP politikusa.

Tüttő Kata bejegyzésében leírja, hogy a fenti „válasz” arra a levélre érkezett, amit az Energiaügyi Minisztériumnak írtak, miután „hallották”, hogy van egy 20 milliárd forintos keret, amelyet a vízszolgáltatók között osztanak szét, hogy azok ki tudják fizetni a háromszoros-négyszeres energiaszámláikat és életben maradjanak év végéig. Megírták, hogy a kétmillió embert ellátó Fővárosi Vízművek energiaszámlája is háromszorosára nőtt, valamint négy és félszeresére emelték a közműadót, amit azért fizetnek az államnak, mert a víz csövön folyik.

„Meg azt is megírtuk, hogy azt meg józan ésszel nem tudjuk felfogni, hogy miért kell az ivóvizet szinte ingyen adni a NEM lakossági fogyasztóknak, már több mint tíz éve!” – fűzte hozzá a politikus.

Tüttő Kata szerint azt az abszurd helyzetet állította elő a kormány, hogy többek között a támogatásra nem szoruló, de rengeteg vizet használó erőművek, gyógyszergyárak, hotelek, uszodák stb. is egy több mint tíz éve rögzített, azóta nem növekvő árat fizetnek a vízért – üzleti vízdíj –, ami a fővárosban mára a költségek felét sem fedezi. Azaz – fogalmaz a főpolgármester-helyettes – a kormány arra kényszeríti az ország összes vízszolgáltatóját, hogy óriási veszteséggel adja oda a vizet az üzleti szereplőknek, legyen szó debreceni akkumulátorgyárról vagy „tiborczosított” budapesti szállodákról.

„És miután ebbe lassan pénzügyileg mindenki beledöglik, a kormány nagy kegyesen felajánlja, hogy akkor ingyen átveszi a vízszolgáltató cégeket az önkormányzatoktól és majd az állam megoldja... pont úgy, mint az oktatást meg az egészségügyet. Kösz, nem" – zárja posztját Budapest főpolgármester-helyettese.